28 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Zerdeş Oduncu ölüme sürükleniyor

Hasta tutsak Zerdeş Oduncu'nun sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini, hapishane ölüme sürüklendiği kaydedilen 653. F Oturmasında, Oduncu başta olmak üzere hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istendi. 

Hasta tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliyelerini istemek için her hafta düzenlenen F Oturmasının 653.'sünde Antalya S Tipi Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Zerdeşt Oduncu için adalet istendi. 

"Tedavi haktır engellenemez", "653. F Oturması hasta mahpus Zerdeş Oduncu serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı, hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde basın metnini Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem milletvekil Musa Piroğlu okudu. 

Oduncu'nun uzun süreli açlık grevleri nedeniyle akciğerlerinde oluşan hasarın halen iyileşmediği gibi, Tekirdağ F tipi Hapishanesindeki bir olayda vücudunun dörtte üçünde oluşan ağır yanık yaralarının da iyileşmediğini, yakın zamanda gelişen enfeksiyon nedeniyle sağlığının daha da bozulduğunu söyleyen Piroğlu, "Yakınlarının anlatımına göre rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamını sürdürürken başkasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelen Zerdeşt Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta, yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Komisyonumuza verdiği bilgide annesi de; ‘yanık yaraları iyileşmedi, tam tedavi olmadığı için yaraları yeniden açıldı, hatta iltihap kaptı. Bu durum oğlum için ölümcül sonuçlara yol açabilir deniyor ama tedavisi yapılmıyor. Bu bir işkence. Avukatlarının cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi. Oğlumun yanındaki hücrelerde biri kalp hastası olan iki hasta tutuklu var ve hiçbirisi tedavi için doktora götürülmüyor, cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşanıyor. Ailesi olarak tedavisini yapsınlar yapmıyorlarsa, cezasını ertelesinler biz tedavisini yaptıralım' demiştir" ifadelerini kullandı. 

Piroğlu, başta Oduncu olmak üzere tüm hasta tutsaklar serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Zerdeşt Oduncu serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.