28 Eylül 2024 Cumartesi

'Zorla alıkoyma suçtur, uluslararası sözleşmelere aykırıdır'

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Grup Yorum üyeleri Bölek ve Gökçek ile Mustafa Koçak için basın açıklaması yaptı. Başta adalet olmak üzere açlık grevindekilerin taleplerinin karşılanmasını isteyen heyet, Grup Yorum üyelerinin zorla alıkonulmasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu hatırlattı.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek ile Mustafa Koçak'ın durumları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına, İzleme Heyeti'nde yer alan kurum temsilcilerinin yanı sıra, Mustafa Koçak'ın annesi Zeynep Koçak ve babası Hasan Koçak da katıldı.

Basın toplantısında konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Grup Yorum üyeleriyle ilgili olarak Türkiye'de bir ilk yaşandığını ve mahkemenin zorla hastanede tutma kararı aldığını hatırlattı. Yoleri, bu durumun hukuksuz olduğunu ve açlık grevi eylemlerini sürdüren Helin Bölek, İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak'ın adalet taleplerinin karşılanmasını istedi.

'ZORLA ALIKOYMA MALTA BİLDİRGESİNE AYKIRI'
Açlık Grevlerini İzleme Heyeti adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, Grup Yorum üyeleri Bölek ve Gökçek'in Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu'nun 'Koruma Amacıyla Özgürlüğün Kısıtlanması' başlıklı 432. maddesi uyarınca 'zorunlu yatışa izin verilmesi' kararı alındığını hatırlatarak, "Öncelikle belirtmek isteriz ki; Dünya Tabipler Birliği Malta Bildirgesi uyarınca, kişilere zorla müdahale edilmesi etik ilkelere aykırıdır" dedi.

İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi'nin 5. maddesi olman "Sağlık alanında herhangi bir müdahale ilgili kişinin bu müdahaleye özgürce ve bilgilendirilmiş bir şekilde muvafakat etmesinden/onam vermesinden sonra yapılabilir" maddesini hatırlatan Ekmez, "Biz sağlık çalışanları ve insan hakları savunucuları olarak yaşamın kutsallığına saygı göstermenin etik bir zorunluluk, hastanın kendi aldığı karara saygı göstermenin ise görev olarak tanımlanması; Helen Bölek'in ve İbrahim Gökçek'in protestolarını sona erdirmesi için muvafakatleri olmadan müdahale edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle sorunu çözmeleri için sorumlulara sesleniyoruz" şeklinde konuştu.

"Helin Bölek , İbrahim Gökçek ve Mustafa Koçak açlık grevlerinin 260'lı günleri geride bıraktı, onlara destek veren Çağdaş hukukçular derneğinden avukatların açlık grevi 40' lı günlere yaklaşmış bulunmakta" diyen Ekmez, sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti, adalet isteğinin karşılanmasını istedi.

'MUSTAFA KOÇAK'I İŞKENCELİ ORTAMDAN ALDIK'
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, Mustafa Koçak ve dün zorla hastaneye kaldırılan Grup Yorum üyeleriyle ilgili tanıklıklarını aktardı.

İki buçuk yıl önce Mustafa Koçak'ı işkenceli ortamdan aldıklarını hatırlatan Fincancı, yalancı bir tanıkla tutuklandığını söyledi. Fincancı, "Uzun zamandır bu topraklara adalet uğramıyor. Yalancı bir tanıkla insanlar hapse atılıyor, terörist ilan ediliyor, tutuklanıyor, idama mahkum oluyor" şeklinde konuştu.

Dün Grup Yorum üyeleriyle görüşmek için Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittiklerini söyleyen Fincancı, polislere "'Size kim emir verdi' diye sorduğumuzda, 'Cezaevi' diye yanıt verdiler. Cezaeviyle ne alakası var. İnsan aklıyla dalga geçiyorlar" şeklinde konuştu.

'KADÜK BİR KANUN MADDESİNİ ÖNÜMÜZE KOYDULAR'
"Helin ve İbrahim biz gidene kadar su, tuz ve şeker alamamışlar, çok bitkin görünüyorlardı. Hastane idaresi de hiçbir önlem almadı, meseleyi sadece güvenlik olarak ele aldı, başka hiçbir şeyle ilgilenmedi. Kendisini tanıtmayan, hekim olduğunu sandığımız kişi bilgi vermedi. Öğleden sonra 15.30'da 7 kişilik heyet geldi. İbrahim'e sağlığını, bilincinin yerinde olup olmadığını sordular. Sonra da heyetten ses çıkmadı" diyen Fincancı, daha sonra yaşananları şöyle anlattı:

"İbrahim ve Helin'i çıkarmak istedik, tekerlekli sandalye, sağlık ekibini bile hazırladık. Ama polis birden etten duvar örerek engelledi. Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nın uluslararası sözleşmelere aykırı, kadük bir kanun maddesine dayanarak zorla alıkoyma kararı aldırdığını öğrendik. Bilim adına hiçbir nitelik taşımayan heyet karşımıza bile çıkmadı. Tam bu sırada Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını ilettiler."

"Mustafa Koçak, Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'in niçin açlık grevinde olduklarını daha iyi anladım" diyen Fincancı, "Dün İbrahim, 'Bir konser vereyim, açlık grevini bırakacağım' dedi. Bu kadar insani talebe herkes ses vermeli, dayanışma içinde olmalı" şeklinde konuştu.

'OĞLUMUN HAYALLERİNİ GERİ VERSİNLER'
Açıklamada söz alan Mustafa Koçak'ın annesi Zeynep Koçak da, oğlunun adalet talebiyle yeniden yargılanmak istediğini söyledi. Gözleri dolarak konuşan anne Koçak, "İki buçuk yıldır oğlumun hasretiyle yanıyorum. Açlık grevi ile kahroldum. Oğlum adalete aç. Mustafa ölmesin, İbrahim ölmesin, Helin ölmesin. Bir anne olarak bunu istiyorum. Sesini duysunlar, oğlumun hayallerini geri versinler" dedi.

'İNSANLARIN HALAYA DURMASINDAN KORKUYORLAR'
Sanatçı Orhan Aydın da, Aydın İnisiyatifi olarak girişimlerde bulunduklarını anlattı. 12 Mart, 12 Eylül süreçlerinde bile bu kadar adaletsizliğe, ayrımcılığa tanık olmadığını anlatan Aydın, Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi, "İçişleri Bakanı zaten bizim muhatabımız olamaz" dedi. Aydın, "İnsanların halaya durmasından korkuyorlar. Bu açık faşizmdir. Hep birlikte mücadele edelim" şeklinde konuştu.