25 Eylül 2024 Çarşamba

Yunanistan'da öğrenciler üniversitelere polisi sokmamakta kararlı

Atina ve Selanik başta olmak üzere bir çok kentte, Şubat ayında parlamentondan geçen yasaya karşı eylemler gerçekleştirildi.

Yunanistan'da üniversitelere polis konuşlandırmayı ve kampüslere girişleri sınırlandırmayı öngören yasaya karşı eylemler sürüyor.

Bugün Atina ve Selanik başta olmak üzere bir çok kentte, Şubat ayında parlamentondan geçen yasaya karşı eylemler gerçekleştirildi. Artan polis şiddeti ve devlet baskısının protesto edildiği eylemlerde, öğrenciler üniversitelere polis konuşlandırılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Selanik'teki eyleme binlerce öğrenci katıldı. Aristo Meydanı'nda bulunan Venizelos Heykeli önünde toplanan öğrenciler, senato toplantısının sürdüğü Selanik Aristoteles Üniversitesi Rektörlüğü'ne yürüdü.

Şubat ayında parlamentoda kabul edilen yasa ile hükümet kampüs polis birimi kurmayı ve üniversitelere polis konuşlandırmayı amaçlıyor. Yasa ile ayrıca üniversite kampüslerine serbest girişin sınırlandırılması, öğrenciler, akademik personel, çalışanlar ve misafir statüsünde olanlar dışında kalanların girişini yasaklanması öngörülüyor.