25 Eylül 2024 Çarşamba

Yunanistan'da #MeToo hareketi başladı

Yunanistan'da çoğu kadın 2 jimnastikçinin antrenörleri tarafından maruz kaldıkları taciz ve işkenceye varan kötü muameleyi duyurması #MeToo hareketini başlattı. 

ABD'de aralarında oyuncuların da olduğu çok sayıda kadının maruz kaldığı taciz ya da cinsel saldırıları ifşa etmek amacıyla başlatılan #MeToo hareketini, Yunanistan'da ise yelkenci Sofia Bekatorou'nun tacize uğradığını açıklaması başlattı. 

Geçen Ocak ayında altın madalya sahibi yelkenci Sofia Bekatorou'nun 1998'de Yelken Federasyonu'ndan bir yöneticinin tacizine uğradığını açıklamasıyla tepkiler yükselirken, jimnastikçilerin Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Başbakan Kyriakos Mitsotakis'a gönderdiği mektup ülkede gündem oldu.

22 JİMNASTİKÇİ, UĞRADIKLARI TACİZİ AKTARDI
Çoğu kadın 22 jimnastikçi, yıllardır antrenörleri tarafından taciz ve neredeyse işkenceye varan kötü muameleye maruz kaldıklarını yazdı. EfSyn gazetesinde yayımlanan mektupta, 1985'ten beri süregelen bu muameleler arasında zorla aç bırakma, psikolojik ve fiziksel ceza ve cinsel taciz olduğu belirtildi. Mektupta antrenörlerin çalışmalar sırasında sporculara şiddet uyguladığı ifade edildi.

YAŞADIKLARI ŞİDDETİ MEKTUPTA ANLATTILAR
Mektupta aynı zamanda bazı antrenörlerin matsız egzersiz yaptırarak yaralanmalara sebep oldukları, bazen de sakat sporcuları antrenmana katılmaya zorladıkları kaydedildi. Sporcular, aşırı sıcaklıklarda antrenman yapmaya zorlandıklarına ve tuvalet molasına çıkamadıklarına da yer verilen mektupta, bazı sporcuların sıkı kilo kontrolü nedeniyle bayılana kadar aç kaldığı, spor kampları sırasında otellerde gizlice diş macunu ve yemek artıklarını yemek zorunda kaldıkları da eklendi.

JİMNASTİK FEDERASYONU HENÜZ AÇIKLAMA YAPMADI
Sporcuların avukatı Alexandros Adamidis gazeteye verdiği demeçte, "İlk defa, çok sayıda jimnastik sporcusunun psikolojik ve fiziksel tacizle ilgili protesto çığlıkları toplu halde dile getiriliyor" dedi. 14 yıl aradan sonra ilk kez geçen Mart ayında yeni bir başkan seçen Jimnastik Federasyonu, konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil.