25 Eylül 2024 Çarşamba

Yunanistan'da kamu çalışanları bir günlük greve çıktı

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonunun çağrısıyla emekçiler bir günlük greve gitti. Emekçiler işe alımların artırılması, daha iyi bir ücret ve salgına karşı bir dizi önlem istiyor.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonunun (ADEDY-ΑΔΕΔΥ) çağrısıyla kamuda pek çok işkolunda 24 saatlik greve çıkıldı. Kamu çalışanlarının koronavirüs salgınının yarattığı olumsuzluklara karşı işe alımların artılması ve daha iyi ücret talebiyle çıktığı greve; taşıma, eğitim ve sağlık sektörü başta olmak üzere birçok işkolundan emekçiler katıldı.

Grev nedeniyle ülke genelinde kamu hizmetleri dururken, hava trafik kontrolörlerinin de greve katılımı sabah 8'e kadar olan uçuşları iptal etmeye veya yeniden planlamaya zorladı.

GREVİN TALEPLERİ
Ülkedeki kamu sendikalarının çatısı olan konfederasyonun Kovid-19 salgını ve yarattığı ekonomik kriz döneminde hükümetten temel talepleri şunlar:

Ücretlerin insanca yaşanabilecek düzeye çekilmesi
Salgın nedeniyle artan iş yükünü karşılamak ve salgın riskini azaltacak çalışma biçimlerini hayata geçirmek üzere çalışan sayısının artırılması
Sağlık bütçesinde artış
Daha fazla yoğun bakım ünitesi ve yatakları
Okullarda sınıfların 15 öğrenciyle sınırlandırılması ve buna izin verecek işe alımlar
Kamu hizmetlerinde bir dizi verginin kaldırılması
Tüketici vergisinin yüzde 24'ten yüzde 15'e düşürülmesi
Özelleştirme projelerinin yürürlükten kaldırılması

MİTİNG ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ YAPILDI
Yüzlerce sağlık çalışanı, geç saatlerde Atina şehir merkezinde düzenlenecek kitlesel miting öncesinde yürüyüş yaptı. Eyleme gençlerin de katılımı yoğun oldu. Yürüyüşte gözaltına alınanlar da oldu.