28 Eylül 2024 Cumartesi

Yüksekdağ'ın dosyası 'kısıtlılık' kararı nedeniyle mahkemeye gönderilmedi

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davada, mahkemenin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istediği soruşturma dosyası, "kısıtlılık" gerekçesiyle gönderilmedi. Dosyanın yeniden istenmesine karar verilen duruşma 21 Mayıs'a ertelendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı ana davanın 17. duruşması, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sağlık sorunları nedeniyle Yüksekdağ'ın katılmadığı duruşmaya avukatları katıldı. Duruşmayı, HDP milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Kemal Peköz, Parti Meclisi (PM) üyesi Nazmi Gür de takip etti.

7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşan 92 sayfalık dosya kapsamında, Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dosyada, Yüksekdağ'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri yer alıyor. Yüksekdağ hakkında 6-8 Ekim Kobanê eylemleri nedeniyle tutuklama kararı verilen dava dosyasının, "kısıtlama" kararı gerekçesiyle mahkemeye gönderilmediği belirtildi.

'SAVCI DOSYAYI GÖNDERMEMEKLE SUÇ İŞLİYOR'
Dava dosyasına gelen belgelerin okunmasın ardından konuşan Yüksekdağ'ın avukatı Hatice Ezgi Güngördü, "Müvekkilimizin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklu bulunduğu dosyanın mahkeme heyetinin talebine rağmen gönderilmemesi kabul edilemez. Mahkemeye dosyayı göndermek zorundadır. Burada savcılık suç işlemektedir. Mahkeme heyetinin görevinin gaspı söz konusudur" diyerek tepki gösterdi.

Savcılığın hakimden dosyayı kaçıramayacağını vurgulayan Güngördü, "Suç işlenmektedir. Tutanağa geçirilmesi gerekir. Müvekkilim zaten sizin mahkemede süren dava dosyasında aynı gerekçelerle yargılanıyor. İlerleyen aşamalarda sizde göreceksiniz ki benzer fezlekeler dosyanızda mevcut ve aynı fiilden iki kere yargılanamaz durumu ortaya çıkacaktır. En azından sizin iki dosya arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemeniz gerekir" dedi.

Güngördü, Yüksekdağ'ın uzun süredir, siyasi bir karar nedeniyle tutuklu olduğunu kaydetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarında verdiği kararları mahkemeye sunduklarını ifade eden Güngördü, tahliye talebinde bulundu.

‘SUÇ DUYURUSU YAPILSIN'
Avukat Kenan Maçoğlu, ana dava dosyasıyla birleştirilen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkeme'sindeki dosyada Yüksekdağ'ın savunma yapmadığını, önümüzdeki celsede savunma yapacağını söyledi. 

Dasyanın hem mahkeme hem de Yüksekdağ ve kendileri tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Maçoğlu, dosyanın yeniden istenmesini, gönderilmediği durumada da suç duyurusu yapılmasını istedi.

Avukat Can Tombul da bu talepleri dile getirdi ve Yüksekdağ'ın tahliyesini istedi.

Savcı, avukatların dosyanın incelenmesi talebinin yerinde olduğunu, soruşturma dosyasının mahkeme heyeti tarafından incelenmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenmesini ve Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

MAHKEME BAŞKANI: BİZDE ARAFTA KALIYORUZ
Ana davada savunmalar tamamlanmadığı için dosyada bir karar veremediklerini kaydeden mahkeme heyeti, sürekli birleşen dosyaların gelmesine tepki gösterdi. Mahkeme başkanının "Bizde sürekli arafta kalıyoruz" ifadesine avukatlar, "belli olmaz bir sonraki duruşmaya kadar birkaç dosya daha birleşebilir" diyerek, hukuksuzluğa dikkat çekti.

Mahkeme heyeti, kısıtlama kararı gerekçesiyle gönderilmeyen soruşturma dosyasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na CMK 153'ü de esas alarak yeniden müzekkere yazılmasına ve Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. 
 
Esasa ilişkin savunmaların tamamlanmasını isteyen mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Mayıs'a ertele.