28 Eylül 2024 Cumartesi

Yüksekdağ avukatları: Yüksekdağ ve tüm siyasi mahpuslara özgürlük

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları açıklama yaptı, "Yaşama hakkını savunuyoruz, Figen Yüksekdağ ve tüm siyasi mahpusların tahliyesini talep ediyoruz" dedi.

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatları, Koronavirüs salgınına rağmen iktidarın hapishanelere yönelik politikasına tepmi gösterdi. 

Hapishanelerde şartların özellikle sosyal izolasyonun sağlanması ve hijyen açısından yetersiz olduğuna dikkat çekti, "Cezaevleri kapasitelerinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlünün olduğu bilinmektedir. Tutuklu ve hükümlülerin dışarıdan daha korunaklı durumda olduğu algısı bu anlamda korkunç sonuçlar doğurabilecek bir yanılgıdır" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in tutsakların tahliye edilmesi yönündeki açıklamasına dikkat çeken avukatlar, Yüksekdağ'ın durumunu hatırlattı.  Yüksekdağ'ın Kasım 2016 tarihinden bu yana hapishanede tutulduğuna dikkat çekti, "Müvekkilin tutukluluk halinin devamı, bu aşamadan sonra kişi hürriyetini hukuka aykırı olarak sınırlandırma boyutunu aşmış ve yaşamsal bir hal almıştır" dedi.

Yaşama hakkının en temel hak olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Hükümet cezaevinde bulunan kişilerin yaşama hakkını tüm tehditlerden korumakla yükümlüdür."

Yüksekdağ'ın avukatları, "Sonucu ölüm olan küresel salgın gibi ivedi bir durumun varlığı halinde dahi tutukluluk halinin devam ettirilmesi, insan haklarına aykırı bir cezalandırma yöntemi niteliğindedir" dedi.

Avukatlar şu uyarıyı yaptı: "Müvekkil Figen Yükseekdağ'ın siyasi kişiliği, temsil ettiği kitle ve bu kitle üzerindeki etkisi dikkate alındığında olası ve düşünmek istemediğimiz şekilde virüsün cezaevlerine yayılması halinde; bu durum sadece müvekkil nezdinde olumsuz sonuçlar doğurmayacak, eş başkanı bulunduğu ve siyasi olarak temsil ettiği kitleyi de etkileyecek ve başka bir toplumsal vahamet yaratacaktır.

Biz Figen Yüksekdağ'ı avukatları olarak; virüsün cezaevlerine yayılması halinde ortaya çıkacak korkunç sonuçlara dikkat çekmek istiyor, bu sonuçların ortaya çıkması halinde yetkililer nezdinde doğacak sorumlulukları hatırlatarak; müvekkilimiz ve diğer tüm siyasi mahpusların herhangi bir olumsuz sonuca mahal vermeden acilen tahliye edilmesini talep ediyoruz."