27 Eylül 2024 Cuma

'Yolsuzluklara, vergi kaçırmalara neden olanlar hesap vermelidir'

Kızılay'ın üzerinden vergi kaçırıldığını belirten Dikili Emek ve Demokrasi Güçleri'nin, Başkentgaz, Kızılay, Ensar Türgev ve Türken'in bağış hesaplarının derhal incelenmesini istedi. Açıklamada ayrıca, Kızılay Genel Başkanı ve yönetim kurulunun istifa etmesi gerektiği vurgulandı. 

Dikili Emek ve Demokrasi Güçleri, Dikili Meydanı'nda yaptığı açıklamayla Başkentgaz, Kızılay, Ensar Türgev ve Türken'in bağış hesaplarının derhal incelemeye alınmasını istedi. "Verdiğimiz vergilerin, ödediğimiz faturaların yandaşa, sermayeye, gerici vakıflara aktarılmasına izin vermeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın metnini ise Hüseyin Öge okudu. 

Öge, felaketlerin ve insan ölümlerinin birbirini izlediği bu günlerde, "vergi kaçırma mı yoksa vergiden kaçınma mı" tartışmalarıyla yozlaşma ve çürümenin dibe vurduğunu belirtti. Öge, "Torunlar Holding'in bünyesinde olan Başkentgaz 8 milyon doları Kızılay'a niçin veriyor? Burada amacı nedir? Çünkü Kızılay özel yasa ile kurulmuş bir kamu kuruluşu, ona yapılan bağışlar 'vergiden muaf' oluyor. Hem bağış yapmış oluyor hem de 8 milyon doların vergisinden kurtulmuş oluyor. Hem de o yıl zarar açıklayarak vergi vermemiş oluyor. Yandaş şirket olmanın keyfini sürmek bu olsa gerek" dedi.

Vergi kaçırmanın bir diğer aracı olan Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden vergi kaçırdığına dikkat çeken Öge, "Başkentgaz Ensar'a yapacağı bağışı neden doğrudan değil de Kızılay üstünden yapmıştır? Kızılay niçin böyle bir vergi kaçırma işine alet olmuştur? Kızılay bunun gibi başka şirketler için de vergi kaçırma işine alet olmuş mudur? Kızılay dışında Yeşilay, Çocuk Esirgeme Kurumu vb. gibi kurumlar da vergi kaçırma işine alet olmuş mudur" ifadesini kullandı.

Öge, Başkentgaz, Kızılay, Ensar Türgev ve Türken'in bağış hesaplarının hemen incelemeye alınması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "İşçi ve emekçilere yeni vergileri dayatan siyasi iktidar temsilcileri, yandaş şirketlerin kaçırdığı vergileri ya görmezlikten geliyor ya da kendisi yandaş şirketlerin milyonlarca lira tutarındaki vergilerini bir kalemde silebiliyor. Bütün bu yolsuzluklara, vergi kaçırmalara neden olan sorumlular hesap vermelidir. Kızılay Genel Başkanı ve yönetim kurulu derhal istifa etmelidir."