27 Eylül 2024 Cuma

Belediye güvenliğinden öğretmenlere darp, gazeteciye tehdit

Çankaya Belediyesi tarafından işten çıkarılan ve belediye önünde oturma eylemi düzenleyen öğretmenlere güvenlik görevlileri saldırdı. Öğretmenler darp edilirken, MA muhabiri Mehmet Aslan da ölümle tehdit edildi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taşeron firmaya bağlı olarak Çankaya Belediyesi'nde çalışan öğretmenlerin haklarından yoksun bırakılması ve işten çıkarılmasına tepki göstermek amacıyla Çankaya Belediyesi önünde oturma eylemi düzenledi. Eylemde, "Sosyal belediyecilikte hazin son" pankartı açıldı.

Çankaya Belediyesi'ne bağlı güvenlik görevlileri, oturma eylemine saldırdı. Saldırıya rağmen öğretmenler oturma eylemine devam etti. Güvenlikler daha sonra öğretmenlerin pankart ve dövizlerine el koymaya çalıştı, onlarca güvenlik görevlisi oturma eylemindeki 5 öğretmeni darp etti.

Güvenlik görevlilerinin saldırısını görüntüleyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan engellenmeye çalışıldı, belediye personeli tarafından "Seni öldürürüm"denerek tehdit edildi. Tehdide tepki gösteren ve görüntü çekmeyi sürdüren Aslan, oturma eylemi sırasında orada bulunan ve kimliği belirsiz 3 kişi tarafından zorla alandan uzaklaştırıldı, Aslan'ın görüntü alması da engellendi.

SİGORTALAR YARIM YATIRILDI 
İşten çıkarıldığı için oturma eylemi düzenleyen öğretmenlerden Zümrüt Zozan Boztaş, Mezopotamya Ajansı'na yaşadıklarını anlattı. "Sosyal sorumluluk projesi" kapsamında üç yıl boyunca öğretmenlik yaptığını ifade eden Boztaş, "Şartlar ve piyasa koşulları gerekçe gösterilerek ucuz iş gücüne çekilmeye çalışıldık. Öğretmenlere yarım sigortalar yapıldı. Part-time çalıştıkları iddia edilerek, part-time ve asgari ücretler verildi. Öğretmenler uzun bir dönemdir buna karşı çıkıyor" dedi.

TEHDİT EDİLDİLER
Birçok hak ihlaline maruz kaldıklarını paylaşan Boztaş, yazın kimi zaman çalıştırıldıklarını ancak ücretlerin ödenmediğini söyledi. Ayrıca taşeron firmanın imzalatmak istediği sözleşmede öğretmenlerin aleyhinde olan birçok husus olduğunu ve bunu imzalamak istemediklerini, bu nedenle işten çıkarıldıklarını ifade etti. Boztaş, "Bizi taşeron firma ile yüz yüze bıraktılar. Belediye bize, 'Derdiniz ne ise taşeron ile konuşun' dediler. Biz de bu durumun taşeron ile ilgili olmadığını düşünüyoruz. Taşeron ile yapılan ihalenin şartlarını belediye belirliyor. Sonra bizi aradılar ve 'Sözleşmenizi bir saat içinde imzalayın. İmzalamasanız çalışamazsınız' dediler" ifadelerini kullandı.

Daha önce bu sözleşme için bir hafta süre verileceğine dair kendilerine bilgi verildiğini paylaşan Boztaş, "Bunun sonucunda bazı öğretmenler sözleşmeyi imzalayamadı. Tekrar imzalama talepleri iletildiğinde kesinlikle kabul edilmedi. Hatta şu anda burada bulunan ve direnişe katılan öğretmenlerden rahatsızlık duyulduğu da belirtildi" diye belirtti.

Boztaş, güvenlik görevlilerinin saldırısına da dikkat çekerek, "Belediye çalışanını belediye çalışanına darp ettirdiler. 'Kamu alanı' deyip bizi buradan çıkarmak istediler. Bizi kamudan saymadılar. Belediyenin önünde bile değiliz ama bizi arka tarafına atmaya çalıştılar. Bir kapının kenarında bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öğretmenler saldırıya rağmen oturdukları alanda eylemine devam ediyor. Öğretmenler saat 16.00'da yaşanan süreci anlatacak bir basın açıklaması da düzenleyecek.