25 Kasım 2024 Pazartesi

Karadeniz ormanları taş ocaklarıyla talan edilecek

Karadeniz'de ormanlara, fındık bahçelerine taş ocakları açılıyor. Samsun'da bir taş ocağı için "ÇED gerekli değil" kararı verildi, Trabzon'da bir taş ocağı için ise kapasite artışı süreci başlatıldı.

Karadeniz'in tamamında ormanlar, fındık ve çay bahçeleri, yaylalar madenlere, taş ocaklarına açılmaya devam ediliyor. Samsun'un Vezirköprü ilçesi Güldere Mahallesi'nde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 18 bin 3573 hektarlık alanında açılmak istenen kalker ocağı, mobil kırma-eleme tesisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verildi.

Taş ocağı sahası Samsun-Tokat-Çorum Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre "Orman Alanı" ve "Nitelikli Tarım Alanı" kapsamında yer alıyor. Buna rağmen belediyenin görüşünü sorduğu Amasya Orman Bölge Müdürlüğü İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğü, "Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda faaliyet sahasında ormana isabet eden 243.356,65 m²'lik alanın 51.030,15 m²'lik kısmı 3 kapalı (Mla3- yüzde 71 ve üstü kapalı) ormana isabet ettiğinden Orman Genel Müdürlüğü'nün 30.01.2021 tarih ve 171505 Sayılı Talimatları gereği ÇED görüşü değerlendirme kapsamına alınmamış olup, kalan 192.326,50 m²lik kısmının ormanlar ve ormancılık çalışmaları üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır" cevabını verdi.

Taş ocağına en yakın yerleşim yeri bin 100 metre uzaklıktaki Yürükçal Mahallesi iken, ocağın sadece 450 metre uzağında konutlar bulunuyor. Yine akar derelerin geçtiği bölgede taş ocağına 365 metre uzaklıkta Kuzçay geçerken, ÇED raporunda buranın "Kuzçay'ın oluşturduğu alüvyon düzlüklerinde tarıma elverişli araziler bulunmaktadır" ibaresi yer aldı.

TRABZON'DA TAŞ OCAĞI ORMANA DOĞRU GENİŞLEYECEK
Öte yandan Trabzon'ın Araklı ilçesi, Erenler/Merkez Mahallesi ile Çankaya/Merkez Mahallesi sınırları içerisinde Eminler Group İnşaat isimli şirket tarafından işletilen granit ocağının kapasite artışı ve ilave kırma eleme tesisi ve kırma yıkama eleme tesisi kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Mevcut haliyle yıllık 500 bin ton üretim yapılan ocağın yapılacak artış ile kapasitesinin 2 milyon 500 bin tona çıkarılması planlanıyor. Yine kurulacak kırma eleme tesisi ise yıllık 390 bin ton kapasite ile çalışacak.

Taş ocağının genişleyeceği alan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda "Orman alanı" olarak nitelendirilirken, alanın içinden mevsimsel akış özelliği gösteren Asmalı Deresi geçiyor. Yine 200 metre güneyinden ise Kara Dere geçiyor.