29 Eylül 2024 Pazar

Yıllardır avukatlarıyla görüştürülmeyen Öcalan'a avukat görüş yasağı

İmralı Hapishanesinde ağır tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'a 6 ay avukat görüş yasağı verildi. Yıllardır avukatlarıyla görüştürülmeyen Öcalan ile ilgili 13 Nisan'da avukat görüş yasağı kararı alınmış, yasağın sona ermesinin ardından avukatları başvuru yapmıştı.

İmralı Hapishanesinde ağır tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'dan 19 aydır haber alınamıyor. Avukatları ve ailesiyle görüştürülmeyen Öcalan ile ilgili rutinleştirilmiş bir şekilde 6 aylık avukat görüş yasağı kararı veriliyor. 13 Nisan'daki yasak kararının sona ermesinin ardından Öcalan ile görüşmek için avukatları başvuru yaptı. Başvurunun ardından Öcalan'a yeni bir 6 aylık avukat görüş yasağı verildi.

Öcalan'a 13 Nisan'da verilen 6 aylık avukat görüş yasağının 18 Ekim'de sona ermesinin ardından Bursa İnfaz Hakimliği'ne görüş başvurusunda bulunan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleriyle görüşmek istediklerini ve görüşmelerin neden sağlanmadığının taraflarına bildirilmesini istedi. Bunun üzerine hakimlik, avukatlara herhangi bir görüş yasağı olmadığını aktardı.

26 Ekim'de hakimliğe tekrar başvuru yapan avukatlar, "Avukat görüş yasağı yoksa neden müvekkillerimizle görüşemiyoruz" diye sordu. Avukatların sorusunu yanıtlayan hakimlik,  Abdullah Öcalan'a 21 Ekim tarihinde kesinleşen yeni bir 6 aylık "avukat görüş yasağı" cezası verildiğini belirtti.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK
Avukatlar, verilen cezanın içeriğinin kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, Hakimliğin kararına itiraz edeceklerini aktardı.

EN SON 2019'DA GÖRÜŞEBİLDİ
Gerekçesi açıklanmayan avukat görüş yasağının yanı sıra "disiplin cezaları" iddiasıyla aile görüş yasağı da verilen Öcalan ile avukatları en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüşmüş, kardeşi Mehmet Öcalan ise 25 Mart 2021'de "kesintili" bir telefon görüşmesi yapmıştı.