28 Eylül 2024 Cumartesi

Yaylalı: TSK her türlü kirli yöntemi devreye soktu

TSK'nın kendi askerlerinin cenazesini yaktığı görüntüleri değerlerinden Yannis Vasilis Yaylalı, '94 yılında PKK'nin elinde esir tutulduğu 2 yıl 3 ayda TSK'nın kendilerini kurtarmak bir yana öldürmek için yaptığı saldırıları hatırlattı. TSK'nın Garê'de büyük bir yenilgi aldığını ve bunun üzerini örtmek için her türlü kirli süreci devreye soktuğuna dikkat çeken Yaylalı, PKK'nin cenazelerle çağrı yapmasını, kamuoyunu bilgilendirmesinin önüne geçmek için bu suçu işlemiş olabileceğini belirtti. Askerlerin ailelerine seslenen Yaylalı, çocuklarının akıbetini öğrenene kadar AKP, MSB ve askerlik şubeleri önünde nöbet tutma çağrısı yaptı.

Türk devletinin yenemediği gerillaya yönelik savaş ve insanlık suçları sürüyor. Başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olmak üzere TSK ve hükümet yetkilileri bu suçları reddederken HPG medya aracılığıyla servis ettiği görüntülerle önce kimyasal silah kullanımını ortaya çıkardı ardından da TSK'nın kendi askerlerinin cenazesini yaktığını.

1994 yılında Şırnak'ta komando askerken PKK'nin eline esir düşen ve iki yıl 3 ay boyunca Medya Savunma Alanları'nda tutulan Yannis Vasilis Yaylalı Özgür Tv'nin dün akşam gerçekleşen programında kamuoyunda yankı uyandıran görüntüleri değerlendirdi.

'GERİLLANIN ELİNDE OLDUĞUMU BİLDİĞİ HALDE TSK ATEŞ AÇTI'
Kendi sürecini aktaran Yaylalı, "Gerillanın eline geçtiğimde, kodsuz ve TSK'nın duyacağı şekilde büyük telsizden gerilla açıklama yapmıştı. Her şeyim bildirildi. Ki Güney Kürdistan'a geçerken askerin olduğu bölgede, TSK'nın kendi askeri esirken gerillaya ateş açmayacağını düşünüyordu gerilla. Gerilla iyi niyetliydi ama geçtiğimiz bölge obüslerle ve havan toplarıyla o kadar yoğun vuruldu ki gerillanın alanı iyi bilmesiyle yaralanmadan Güney Kürdistan'a geçtik" hatırlatması yaptı.

'ESİR OLAN BİZİ KORUMAK İÇİN BİR SÜRÜ GERİLLA YAŞAMINI YİTİRDİ'
Esir düşmesiyle birlikte devletin kendisini öldürmeyi hedeflediğini kaydeden Yaylalı, Medya Savunma Alanları'nda kaldığı 2 yıl 3 aya ilişkin ise şu bilgileri aktardı: "Yanımıza gazeteciler geliyordu haber yapıyordu. Ertesi gün TSK yakınsak obüslerle uzak ise F16'larla bulunduğumuz kampları vuruyordu. Bulunduğumuz PKK kamplarının bilinmesine rağmen TC ordusu bizi öldürmek için F16'larla ve obüslerle kamplara ateş açıyordu. Esir olan bizi korumak için bir sürü gerilla yaşamını yitirdi, onları saygı ve minnetle anıyorum."

'GARÊ'DE NİYETLERİ ESİR KURTARMAK DEĞİL ÜST DÜZEY KOMUTANLARI ELE GEÇİRMEKTİ'
MİT ve TSK'nın Bir buçuk sene önce Garê'ye düzenlediği sözde "esir kurtarma" operasyonunu hatırlatan Yaylalı, şöyle devam etti: "Esir kurtarma operasyonu değildi. Kurtarmak isteseydi kafalarına binlerce ton kurşun yağdırmaz, oraya özel birlikleri getirip 12 ayrı bölgeye, kampa asker inişi yapmazdı. Dedi ki, 'ben sizi öldürmeye geldim.' Kendi sürecimden biliyorum oradaki niyet asker kurtarmak değil. Garê kampını düşürüp, üst düzey komutanları ele geçirmekti. A planı olmayınca kendi askerlerini öldürmekten geri çekilmedi.

'TSK BAŞARISIZ OPERASYONUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK İSTEDİ'
PKK beş sene bu insanlara baktı, korudu, emek verdi de tam operasyon ortasında mı infaz etti. Garê'nin düşürülemediği, tasfiye olmuş bir operasyon var. Bunun da üzerini örtmek için kendi askerlerini vurmaktan imtina etmediler. Bir seferinde bir asker gerillaya sığınmak istedi kendi arkadaşları tarafından infaz edildi. Bu askerlerin nasıl öldürüldüğünü de bilmiyoruz. Belki çatışmada öldü belki de talimat verildi bu soruları soralım. Medya Savunma Alanları'nda savaş suçları boyutları aştı. Artık insanlar itiraz ediyor, birliğinden kaçmak isteyenler oldu. Hulusi Akar'ın bizzat kaçmak isteyenlerin infaz edilmesi yönünde talimatı var. Böyle bir şey sonucunda asker öldürülmüş ve cesedinden kurtulmak istenmiş de olabilir. TSK'nın 25 yılına özellikle 90'larda yaptıklarına şahit oldum o yüzden şaşırmadım. Ama bakın bu devletin bombalamasını, kimyasal silahını, her türlü saldırısını yaşayan gerilla bile görüntüleri çekerken şaşırıyor. Cenaze yakma nedir..."

'PKK'NİN CENAZELERLE KAMUOYUNA ÇAĞRI YAPMASINI DÜŞÜNMÜŞ OLABİLİRLER'
PKK'nin açığa bırakılan cenazelere, TSK'nın alması için dokunmadığını hatırlatan Yaylalı, askerin cenazeleri alamadığı bölgelere uçaklarla ya da bombalamalarla saldırılarak cenazeleri yaktığını belirtti. Cenazelerin yakılmasına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü Yaylalı: Bu anlamıyla gerillanın orada cenazeyi bırakırsak alır ailelerine çağır yapar, kamuoyuna seslenir diye düşündü. Yakma eylemi bunun için de olabilir. Medya Savunma Alanları'nda gerillayla baş edemeyince kimyasal silaha başvurdular, bundan sonra da TSK yaptıklarıyla hepimizi şaşırtacak maalesef.

'AİLELER MUHAKKAK ÇOCUKLARININ AKIBETİNİ SORSUN'
Cenazeler bombalanmaya başladığında ve gerillanın alanlardan kurtardığı cenazeler için ailelere çağrı yapmıştık. Çocuklarından haber alamayan aileler bulundukları illerin, ilçelerin askerlik şubesine gitsinler çocuklarının akıbetini sorsunlar. Yeterli bilgi verilmiyor ise mutlaka bir şey vardır. İnsan Hakları Derneği'ne, insan hakları savunucularına, Kürtler ve sosyalistlere gitsinler onlardan destek alsınlar.

'TSK HER TÜRLÜ KİRLİ YÖNTEMİ DEVREYE SOKTU'
Dağdan çocuklarını isteyen anneler -bunları devlet ve polis örgütleri ama kimisi belki de gerçekten istiyordur bilemiyorum- nasıl ki -AKP sorumlu olmasına rağmen- HDP'yi sorumlu görüyorlar ve HDP önlerinde nöbet tutuyorlarsa siz de çocuklarınızın akıbeti açıklanmıyorsa gidin AKP'nin kapısına oturun, Milli Savunma Bakanlığı'nın önüne oturun, askerlik şubelerinin önüne oturun. Bilgi alıncaya kadar bu tepkiyi sürdürün. Çünkü Medya Savunma Alanları'ndaki yenilgisini saklamak için TSK her türlü kirli yöntemi devreye sokmuş durumda; gözü ne kendi askerini ne gerillayı ne de sivilleri görüyor. Gördüğü tek şey Vietnam haline dönüşen bataklıktan nasıl kendini kurtaracağı.

'MEHMETÇİK VE GAZİ DERNEKLERİ NEDEN HAREKETE GEÇMİYOR'
Mehmetçik ve gazi dernekleri var, 'askerimiz değerlimiz', 'mehmetçik bizim için kırmızı çizgi' diyorlar. O görüntüler o kadar ortaya çıktı neden harekete geçmiyorsunuz? Askerin hiç mi kıymeti yok, muhaliflere mi demogoji yapıyorsunuz? TSK, 'en değerlimiz' dediğiniz mehmetçiğin cenazesini yakıyor niye harekete geçmiyorsunuz?

'KIZILAY KENDİ TÜZÜĞÜNÜ ÇİĞNİYOR'
Bir diğer çağrım da Kızılay'a. Kızılay'ın kendi tüzüğünün 7. maddesi savaş suçlarına, savaş esirleri ve savaş mağdurları için harekete geçmesini emrediyor. Peki Kızılay neden harekete geçmiyor. Kızılay devlet kurumu mu, özerk bir kurum değil mi? PKK'nin eline geçen cenazeler için neden harekete geçmedi, 3 askerin cenazesini TSK ulu orta yakmış, kameralarla belgelenmiş ne bekliyorsunuz?

'TEPKİ GÖSTERİLMEZSE BU DURUM KATLANARAK DEVAM EDECEK'
Söz konusu kurumlar harekete geçip tepki göstermezse bu durum katlanarak devam edecektir."