28 Eylül 2024 Cumartesi

'Yaşamak ve yaşatmak için genel greve'

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, "Yaşamak ve yaşatmak için genel greve" çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını her geçen gün yayılıyor. İşyerlerinde, çalışma alanlarında görülen vakalar artmaya başladı fakat ne üretime ara veriliyor ne de herhangi bir önlem alınıyor. İşçilerin, emeğiyle geçinenlerin sağlığı, canı yok sayılıyor. Buna karşılık "Evde kal" çağrıları yapılırken işten çıkarmalar, ücretsiz izne göndermeler, yıllık izinlerin gasp edilmesi gibi işçilerin haklarına saldırılar da kesilmiyor.

Çok sayıda sendika, meslek örgütü, demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve örgütler, aydın-akademisyen, gazeteci, milletvekillerinden oluşan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, işçilerin haklarını, geleceğini ve yaşam hakkını yok sayan bu gelişmeler üzerine "genel grev" çağrısı yaptı.

"İnsanlığın ve insanlarımızın bugününü olduğu kadar geleceğini de güvence altına almanın tek yolu üretim ve dağıtımın emeğiyle geçinenleri merkezine alan bir yaklaşımla yeniden düzenlenmelidir" talebini dile getiren Platform, buna karşın siyasi iktidarın sermayeyi kurtarma odaklı politikalarda ısrar ettiğini vurguladı.

"Toplumsal yaşamın sürdürülmesi için zorunlu olan sektörlerde üretimin, sermayenin kârlarını değil çalışanların yaşamını güvenceye alacak biçimde düzenlenmesini ve bu sürecin ilgili sendika ve meslek örgütlerinin denetiminde yürütülmesini; zorunlu olmayan tüm sektörlerde üretime ara verilmesini ve tüm çalışanların ücretli izne tabi tutulmasını; işten atmaların keyfiliğe ve yoruma yer bırakmayacak biçimde yasaklanmasını; işsiz, ev emekçisi, emekli vd. dezavantajlı kesimlerin tüm yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasını; kredi, vergi, fatura vb. borçların ertelenmesini istiyoruz" diyen Platform, "Aksi halde yaşamak için genel grev dahil her türlü araca başvurmak zorunlu hale gelecektir" vurgusunda bulundu.

"Hiçbir işçi sağlığını tehdit eden bir işi yapmak zorunda değildir" diyen Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, koronavirüs vakasının görüldüğü Gebze'de kurulu Sarkuysan'da işçilerin "işten kaçınma" hakkını kullandığını, Akwell ve Akar Tekstilde de aynı yolun izlendiğini hatırlattı.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, işçi ve emekçilere şu çağrıyı yaptı:

"Çalışma alahlarımızda yaşadığımız tüm sorunlar ile bizimle iletişime geçin. Yasal olarak güvence altına alınan 'işten kaçınma' hakkını kullanmak için tereddüt etmeyelim. Yaşam için greve hazırlanalım. Sesimizi birlikte ve daha gür çıkaralım. Bizi ne açlıkla ne de ölümle sınamalarına izin vermeyelim. Gücümüz yaşamı üreten ellerinizden ve birliğimizden gelir."

tumcalisanlaricinsaglik@gmail.com mail adresi ve 'tumCalisanlar' olarak açılan sosyal medya hesapları ile iletişime geçme çağrısı yapan Platform, 0543 545 90 20 ve 0555 733 01 86 numaralı telefonlardan da bilgi alınabileceğini bildirdi.