27 Eylül 2024 Cuma

'Yaşam hakkı talep kabul edilerek korunsun'

İHD Ankara Şubesi açlık grevinde olan Grup Yorum ve ÇGD'li avukatların taleplerinin kabul edilmesini istedi. Açıklamada, "Uzun süren açlık grevi neticesinde acı bir sonucun ortaya çıkmasını istemiyor ve kabul etmiyoruz. Yaşam hakkının, tüm taleplerin de kabul edilerek korunmasını istiyoruz" denildi.

Grup Yorum üyeleri ile ÇGD'li avukatların sürdürdüğü açlık grevleriyle ilgili İHD Ankara Şubesi ve TTB'den açıklama yapıldı.

Ankara Şube binasında açıklama yapan İHD Ankara Şubesi, Grup Yorum ve ÇGD'li avukatların taleplerini hatırlattı. Açıklamada, "Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek ve Helin Bölek; adil yargılanma hakkı, İdil Kültür Merkezinin defalarca polislerce basılması, konserlerinin yasaklanması, üyelerine karşı süreklileşen gözaltı ve tutuklamalara karşı 240. güne varan bir süredir açlık grevindedir. Tutukluluk süresi boyunca da hak ihlallerine maruz kalmışlardır. İddianamelerinin hazırlanması uzun sürelere yayılarak adil yargılanma hakları engellenmiştir" denildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD üyeleri Av. Barkın Timtik, Av. Ebru Timtik, Av. Ayşegül Çağatay, Av. Aycan Çiçek, Av. Aytaç Ünsal, Av. Engin Gökoğlu ve  Av. Oya Aslan 3 Şubat 2020 tarihinde açlık grevine başladığını da anımsatan İHD, "Avukatların özgür olmadığı bir yerde hukukun bağımsızlığından ve adaletli olmasından bahsedilemez. ÇHD'li avukatlar; adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve hukuksuzluğun ortaya açıkça konulduğu ve aslında yargılamadan ziyade salt cezalandırma yöntemleri uygulanarak toplamda 159 yıl cezaya çarptırılmışlardır" dedi. 

İHD Ankara Şubesi şu çağrıyı yaptı:

"Biz İnsan Hakları savunucuları olarak tartışılamayacak nitelikteki tüm bu haklı taleplerin kabul edilmesini, hukuksuzluğa son verilmesini, özgürlüklerinin ve tüm haklarının teslim edilmesini talep ediyoruz. Uzun süren açlık grevi neticesinde acı bir sonucun ortaya çıkmasını istemiyor ve kabul etmiyoruz. Yaşam hakkının, tüm taleplerin de kabul edilerek korunmasını istiyoruz. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurumları ve siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve hak savunucularını konuya karşı duyarlı olmaya ve açlık grevine ses vermeye davet ediyoruz. Talepleri taleplerimizdir.

TTB: BİR KEZ DAHA ÖLÜMLERE TANIKLIK ETMEK İSTEMİYORUZ
TTB Merkez Konseyi de yazılı açıklama yaparak "Bir kez daha ölümlere ve kalıcı hasarlara tanıklık etmek istemiyoruz" dedi.
 
Adalet Bakanlığı ve yetkililere duyarlılık çağrısı yapılan açıklamada, "Bir kez daha ölümlere ve kalıcı hasarlara tanıklık etmek istemiyoruz. Bu nedenle sorunun ve sorunların çözümünde; insan haklarını, hukukun üstünlüğünü esas alan, insan onurunu koruyan bir yaklaşım en akılcı çözüm yolu olarak düşünülmelidir" ifadelerine yer verildi.