28 Eylül 2024 Cumartesi

'Yakılarak katledilen mülteciler için etkin soruşturma yürütülmedi'

İzmir'de yakılarak katledilen 3 Suriyeli işçiye ilişkin duruşma 1 Mart 2023'de İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Dava avukatları, katliama ilişkin etkin soruşturma yürütülmediğine dikkat çekerek, tüm kamuoyunu davanın takipçisi olmaya çağırdı.

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım 2021 tarihinde 3 Suriyeli işçiyi yakarak katleden Kemal Korukmaz hakkında hazırlanan iddianamaye ilişkin İzmir Barosu konferans salonunda basın toplantısı düzenlendi. Dava avukatları adına basın metnini Eda Bekçi okudu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede Kemal Korukmaz'a 3 kişi için ayrı ayrı olmak üzere "canavarca hisle tasarlayarak ve yakarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini ifade eden Bekçi, ilk duruşmanın 1 Mart 2023'de saat 10.00'da İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini söyledi.

Katliamın ilk olarak kayıtlara işyerinde elektrik kaçağı nedeniyle çıkan yangın sonrası işçilerin hayatını kaybettiği şeklinde geçtiğini hatırlatan Bekçi, "Eğer bu şahıs itirafta bulunmasaydı gerekli inceleme ve etkin soruşturma yapılmayacak ve bu vahim olay belki de Suriye uyruklu işçilerin ihmalinden kaynaklanan kaza olarak kayıtlara geçecekti" dedi.

Yangının ardından yetkililerin etkin bir araştırma ve soruşturma yürütmediğini vurgulayan Bekçi, Kemal Korukmaz'ın katliamdan iki gün önce aynı işyerinde, "Bu Suriyelilerin hepsini ülkeden temizleyeceğiz" dediğini aktardı. Yangın sonrasında bu sözlere tanık olan başka bir çalışanın karakola giderek yangını Korukmaz'ın çıkarmış olabileceğini söylemesine rağmen emniyet ve savcılığın gerekli özeni göstermediğini söyleyen Bekçi, işçileri sigortasız ve güvencesiz koşullarda çalıştıran işveren hakkındaki "kovuşturmaya yer yok" kararına da tepki gösterdi.

Bekçi, şöyle devam etti: "Bu yargılama neticesinde failin ceza alacağı muhtemeldir. Ancak biz bu yargılamanın olayın gerçek boyutlarını ortaya çıkarmadığını ve asıl suçu yargılamadığını düşünüyoruz. Çünkü bu suç açıkça sanığın ifadelerinden de anlaşılacağı gibi mültecilere yönelik nefret saiki ile gerçekleşmiş insan öldürme suçudur. Mevcut yasalarımız ne yazık ki, nefret saiki ile işlenen suçları özel olarak düzenlememektedir. Türkiye'de nefret suçuna maruz kalan dezavantajlı grupları korumaya yönelik yeterli hukuki koruma mekanizmaları bulunmamaktadır. Türkiye'nin acil olarak artan nefret suçlarını önlemeye yönelik gerekli hukuki düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekmektedir."

Bekçi, insan hakları savunucularını, demokratik kitle örgütlerini ve tüm demokratik kamuoyunu bu nefret suçunu takip etmek üzere 1 Mart 2023'de 10.00'da İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya çağırdı.