27 Eylül 2024 Cuma

Wilson hastalarının ilaca erişimi engelleniyor

Karaciğer kanseri şüphesiyle 7 yaşında tedaviye alınan oğlunda Wilson hastalığı olduğunu öğrenen Nagihan Yeşilırmak, yıllardır bu hastalıkla mücadele ediyor. ETHA'ya konuşan Yeşilırmak, hastalıkta diyet ve ilacın kritik önemde olduğunu söylüyor. Oğlunun sadece peynir, süt ve yumurtayla beslendiğini belirtiyor Yeşilırmak. Tedavi son derece pahalı olmasına rağmen devlet desteği almadıklarına dikkat çekiyor Yeşilırmak, ama asıl olarak aksatmaksızın kullanılması gereken ilaçların "elimizde yok" denerek kendilerine verilmediğini vurguluyor. Yeşilırmak, Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliğine şu çağrıyı yapıyor: "Oğlumun ölmesini istemiyorum. Gerekli anlaşma yapılsın ve ilaçlarımıza ulaşalım."

İktidarın sermaye ve kar odaklı politikaları sonucu yoksulluk günden güne derinleşiyor. Her gün yeni zamlara gözümüzü açarken halklar açlığa mahkum ediliyor. Halk Ekmek önlerinde oluşan ekmek kuyrukları, görece indirimde olan marketlerdeki kuyruklar, gün batımında ucuza sebze bulma ihtimaliyle pazara koşanlar bu gerçekleri defaatle yüzümüze çarpıyor. Krizin etkisinin en çok hissedildiği alanlardan biri de şüphesiz ki sağlık.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ısrarla ilaç sıkıntısı olmadığını iddia etse de birçok ilaca erişim sağlanamıyor. Yurt dışından gelmesi gereken ilaçlar kur farkı bahanesiyle getirilmezken, Türkiye'de üretilen ilaçlar da temin edilemiyor.

HASTALIKTA DİYET VE İLAÇ KRİTİK ÖNEMDE
Twitter'da kurdukları "Wilson'a Ses Ol" isimli hesap üzerinden kamuoyuna seslenen Wilson hastaları, ölümcül olan bu hastalığa ilişkin düzenli kullanmaları gereken ilaçların eczanelerde olmadığını kaydediyor. Bakanlık ve Türk Eczacıları Birliğinin oyalaması sonucu kamuoyuna dayanışma çağrısı yapan Wilson hastaları iktidara gerekli anlaşmaların derhal yapılarak ilaçların Türkiye'ye getirilmesini istiyor. Çünkü hastalığın ölümle sonuçlanmaması için diyet ve aksatmaksızın her gün kullanılması gereken ilaçlar var.

Wilson hastalığı kromozom 13 üzerinde bulunan ATP7B (ATPaz, Cu++ transportu, beta polpeptid) geninde meydana gelen mutasyonlar sonucu oluşuyor. Mutasyonlu bu genin tek bir anormal kopyası her yüz kişiden birinin genlerinde mevcut. Yeni doğan anormal geni hem anneden hem de babadan alırsa Wilson hastalığı gelişiyor. Yaşlı insanlarda da çıkma ihtimali olsa da hastalık semptomları çoğunlukla 6-20 yaş arasında görülüyor.

HASTALIK YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren hastalıkta hangi organın etkilendiğine bağlı olarak şikayet artıyor. Karaciğerde bakır birikimine neden olan hastalıkta en belirgin özelliklik güçsüzlük, yorgunluk, kilo kaybı, bulantı, kusma, iştahsızlık, kaşıntı, sarılık, bacak ve karın bölgesinde ödem, karında şişlik, örümcek görünümlü damar oluşumları, kas krampları. Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde de ortaya çıkan belirtiler, hekimlerin şüphesi sonucu gerekli tetkiklerin ardından ortaya çıkıyor.

Karaciğer dışında bazı kişilerin merkezi sinir sistemi yapılarında da aşırı bakır birikimi meydana gelebiliyor. Bu durum genellikle ileri yaşlı bireyleri etkilese de çocuklarda da görülebiliyor. Wilson hastalarının yaklaşık yüzde 40'ında oluşan ilk belirti, nörolojik şikayetler olabiliyor. Beyinde bakır birikiminde; hafıza, konuşma ve görme ile ilgili problemler, yürüme bozukluğu, migren, salya akması, uyku bozuklukları, el becerisinde azalma, sakarlık, kişilik değişiklikleri, depresyon, öğrenme güçlüğü, kas spazmı, nöbet geçirme ve hareketlerde ortaya çıkan kas ağrısı.

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR YARATABİLİYOR
Wilson hastalığından sık etkilenen organlar arasında yer alan gözlerde bakır birikimi sonrasında halka ve katarakt gibi çeşitli yapılar oluşabilir. Hastaların görme yetisini kaybetmesine de neden olan bu hastalık ölümcül sonuçlar da yaratabiliyor.

YEŞİLIRMAK: OĞLUM KARACİĞER KANSERİ ŞÜPHESİYLE TEDAVİYE ALINMIŞTI
Nagihan Yeşilırmak yıllardır Wilson hastalığıyla mücadele ediyor. ETHA'ya konuşan Yeşilırmak, ilaç bulamadıkları her geçen gün oğlunun ölüme yaklaştığını belirtiyor. 7 yaşında doktor kontrolünde bu hastalıktan tesadüfen haberdar olduklarını söylüyor Yeşilırmak, "Karaciğer enzimleri yüksek çıktı. Normalde 3 ila 35 arası olması gerekiyormuş ama oğlumda 900'lerde çıktı. Doktorumuz karaciğer kanserinden şüphelendiği için İstanbul'a sevk etti. Oğlumu hastaneye yatırdık karaciğerinde biyopsi yapıldı. Wilson hastalığı hayatımıza o zaman girdi" diyor.

'7 YAŞINDAN BU YANA DÜZENLİ TEDAVİ GÖRÜYOR'
Oğlunun 7 yaşından bu yana düzenli tedavi gördüğünü belirtiyor Yeşilırmak ve ekliyor: "Oğlumun doktorunun anlatıma göre ilaç kullanılmazsa beyne bakır gidiyormuş. Gözlerini bozuyormuş. Her altı ayda bir beyin emarına gidiyor, göz muayenesi oluyor, 24 saatlik idrarı kontrol ediliyor karaciğerinden bakır atılıyor mu atılıyor mu diye."

'İLAÇ ELİMİZDE YOK DİYORLAR'
Doktorun ilacın aksamaması gerektiğini tembihlediğini aktarıyor Yeşilırmak ancak şu an ne yurt dışından gelecek ne de Türkiye'de olan ilaca ulaşamadıklarını şöyle anlatıyor: "Doktor bir gün bile aksamaması gerektiğini söylüyor ilacın. Son altı aya kadar ilaca erişebiliyorduk. İlaç almaya gidiyorum kur farkı nedeniyle anlaşma sağlanamadı o yüzden getiremedik diyorlar. Yurt dışından gelmeyince muadili olarak Novils diye bir Türkiye ilacıyla değiştirdi doktorumuz. E onu da alamıyoruz, yok diyorlar."

'OĞLUM SADECE SÜT, PEYNİR VE YUMURTAYLA BESLENİYOR'
Wilson hastalığında ilaçla birlikte diyetin de çok önemli olduğunun altını çiziyor Yeşilırmak, "Oğlum sadece peynir, süt ve yumurtayla besleniyor. Dışarıdan asla yemek yedirmiyorum, evde yaptıklarımdan da yediremiyorum vücudu bakır almasın diye. Tedavi çok pahalı, asla devlet desteği almıyoruz. Bu hastalık sonucu çocuğunu eşini kaybedenler var. Çağrımız şu bir an önce gerekli anlaşmayı yapsınlar ve biz ilaçlarımıza ulaşalım. İlaç kullanmadığı her gün ölüme yaklaşıyor oğlum, ben çocuğumu kaybetmek istemiyorum. İstediğimiz şey anlaşma sağlansın ve biz ilaçlarımıza erişelim" çağrısı yapıyor.