25 Eylül 2024 Çarşamba

Viyana'da sosyalistlere özgürlük eylemi

AKP-MHP iktidarının sosyalistlere gerçekleştirdiği siyasi soykırım operasyonu Avusturya'nın başkenti Viyana'da protesto edildi.

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz ile ETHA Muhabiri Pınar Gayıp'ın da aralarında olduğu 20 sosyalistin gözaltına alınmasını Avusturya'nın başkenti Viyana'da protesto edildi.

AvEG-Kon çağrısıyla Stephansplatz Meydanı'nda yapılan eylemde "ESP ve SGDF'ye yönelik saldırıları protesto ediyoruz! Sosyalistlere özgürlük" pankartı ile AvEG-Kon, SKB, Partizan, KOMintern bayrakları taşındı.

AvEG-Kon adın yapılan konuşmada HDP'nin de bileşeni olan ESP'ye yapılan gözaltı saldırısının ilk olmadığı ifade edilirken, Türkiye'deki rejimin gençleri, kadınları, işçileri, LGBTİ+'ları baskı altında tuttuğu ve doğayı talan ettiği, Kürtler ile Alevilerin siyasi haklarını tanımadığı kaydedildi. AvEG-Kon temsilcisi, Avrupa'da yaşayan antifaşistlerin de Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan bu adaletsizliklere karşı, sosyalistlerle dayanışma içinde bulunulması çağrısı yaptı.

ETHA'nın yayınlamış olduğu İngilizce basın açıklaması da eylemde okunurken, insan hakkı ihlallerinin üst düzeyde yaşandığı bugünlerde sosyalist basına daha çok ihtiyat olduğu vurgulandı.

10 EKİM KATLİAMINI UNUTMAYACAĞIZ
KOMinter adına söz alan Gerhar Mack, 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı. ESP ve SGDF'ye yapılan gözaltı saldırılarını protesto ettiklerini söyleyen Mack, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün Jungewelt gazetesine verdiği röportajdan bir bölümü okudu, enternasyonal dayanışmayı daha da büyütme çağrısı yaptı.

ATİGF: SOSYALİSTERE ÖZGÜRLÜK!
ATİGF adına yapılan konuşmada ise Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan ve AKP-MHP iktidarırı halklara uyguladığı baskıya dikkat çekildi. Dersim'de katledilen TKP/ML-TİKKO savaşçılarının bedenlerine yapılan işkenceyi de hatırlatan ATİGF temsilcisi, herkesi cenazelerin ATK'den alınması için mücadeleye destek olmaya çağırdı.

DKTM adına yapılan konuşmada ise Kürdistan'ın özgürlüğü için mücadele edildiği, ama bugün özellikle Kürdistan'daki seçilmiş belediye eşbaşkanlarının tutuklandığı ve bunun kabul edilemez olduğu belirtildi. 10 Ekim'de saat 15.00'te Viyana Opera binası önünde tecride ve faşizme karşı yapılacak yürüyüşe çağrı yapıldı.

Eylem "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile sona erdi.