28 Eylül 2024 Cumartesi

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden vakıflara yasak: Online toplantılarla tedbirler hiçe sayılıyor

Sosyal Demokrasi Vakfı'nın online olarak yapacağı konferans, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iptal edildi. Yasaklamaya "sanal ortamda toplantılar düzenlenerek devletin koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı" gerekçe gösterildi. Tepkiler üzerine vakıflara yeni yazı gönderildi.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) internet üzerinden yapacağını duyurduğu konferansı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iptal edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü imzasıyla hazırlanan yasaklama genelgesinde gerekçe olarak "sanal ortamda toplantılar düzenlenerek devletin koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayılması" gösterildi.

SODEV bu akşam saat 21'de Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus ve SODEV Yönetim Kurulu Üyesi Ali Tirali ile "Kronik Yoksulluğa Bir Örnek: Roman Grupları" adlı online konferans düzenleyecekti.

SODEV, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen 09.04.2020 tarihli yazı ile vakıfların her türlü toplantılarının (sanal ortamda yapılacaklar da dahil olmak üzere) 01.07.2020 tarihine kadar durdurulduğu vakfımıza tebliğ edilmiştir. Bu yazıya istinaden, bu akşam saat 21.00’de yapılacağını duyurduğumuz online konferans etkinliğimiz zorunlu olarak iptal edilmiştir" denildi.

İÇİŞLERİ GENELGESİNDE SANAL TOPLANTI YASAĞI YOK
İçişleri Bakanlığı'nın 16 Mart'ta yayınladığı genelgeye atıf yapılan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un imzasını taşıyan yasak kararında, 'insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyet' ibaresi yer almasına rağmen, sanal toplantıları da bu kapsama dahil edildi.

Genel Müdür Ersoy, "vakıfların toplantılarını elektronik/sanal ortamda yaptığı, toplantılar düzenlenerek, devletimizin aldığı tedbirleri hiçe saydığı görülmüştür" şeklinde yorumlaması dikkat çekiyor.

Genelgenin tam metni şöyle:

"İçişleri Bakanlığı'nın 16 Mart 2020 tarih ve E.5361 sayılı "Coronavirüs Tedbirleri" konulu Genelgesi ile Sivil Toplum Kuruluşlarının (dernek, vakıf) genel kurulları ve insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri 16.03.2020 Pazartesi saat 24.00 itibariyle geçici olarak ertelenmiştir.

"Söz konusu genelge ile alınan tedbirler, 17.03.2020 tarihinde e posta yoluyla vakıflara ve Bölge Müdürlüklerimize duyurulmuştur.

"Ancak vakıfların toplantılarını (egenel kurul veya diğer toplantılarını) bu süreçte elektronik/sanal ortamda yaptığı, devletimizin aldığı tedbirleri hiçe saydığı görülmüştür. Bu nedenle, vakıflar tarafından yapılacak tüm toplantılar (sanal ortamda yapılacaklar da dahil olmak üzere) 01.07.2020 tarihine kadar durdurulmuştur."

TEPKİLER ÜZERİNE YENİ YAZI: SEÇİMLİ GENEL KURULLAR YASAK
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün genelgesine gelen tepkiler üzerine Burhan Ersoy yeni bir yazı paylaşıldı. Bu yazıda yukarıda yer verilen genelgenin üçüncü paragrafından itibaren değişiklik yapılarak şu ifadelere yer verildi:

"Ancak, Vakıfların genel kurul toplantılarını toplu olarak bir araya gelerek yaptığı görülmüştür.

"Bu nedenle ilgili yazımızda da belirtildiği üzere, Vakıflar tarafından yapılacak seçimli genel kurul toplantıları 01.07.2020 tarihine kadar ertelenmiştir.

"Ancak vakfın icra-i yönetim faaliyetlerini kısıtlayıcı bir hüküm söz konusu değildir."