28 Eylül 2024 Cumartesi

'Uzaktan eğitimde amaç ve araç ilişkisi doğru kurulmamıştır'

Koronavirüs nedeniyle uzaktan yapılan eğitime başta olmak üzere gündeme ilişkin değerlendirme yapan Eğitim Sen, "Uçaktan eğitimde amaç ve araç ilişkisi doğru kurulmamıştır" dedi. Eğitim Sen, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarının düzenleme kapsamına alınmasını kınadı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Yürütme Kurulu, koronavirüs salgınına karışı yapılan tüm dayanışma ve birlikte mücadele çağrılarına iktidarın yanıt vermediği gibi, attığı adımlarla toplumun tepkisini çektiğini kaydetti. 

Hapishanelerde yaşanan sorunların çözümü için adım atılması ve infaz kanununda iyileştirme konularında daha önce oluşan mutabakatın hatırlatıldığı açıklamada, "Ancak siyasi iktidarın 'cinsel istismar ve uyuşturucu hükümlülerini' de af kapsamına alma girişimi ile oluşan mutabakat dağıldı" denildi. 

Eğitim Sen MYK olarak, sürecinin takipçisi olacaklarının altı çizilen açıklamada, eğitim alanında bugünün gündemleri şöyle sıralandı: 

- "Sağlık Bakanlığına bağlı 'Bilim Kurulu', bugün toplanarak, salgın tehdidi ile ilgili son durumu değerlendirecek ve alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerini belirleyecek. Okullar şu an için kapalı ve 30 Mart 2020 Pazartesi gününe kadar da kapalı kalacak. Bilim Kurulunun bugün yapacağı toplantıda okulların durumunun gündeme gelmesi ve toplantı sonrasında da Milli Eğitim Bakanı ve Sağlık Bakanının okulların durumu ile ilgili ortak açıklama yapması beklenmektedir. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, salgın tehdidinin geldiği aşama ve bu tehdide karşı mücadelenin en etkili yönteminin evde kalmak ve sosyal izolasyon olduğu gerçeğinden hareketle, okulların kapalı kalma süresinin uzatılması kararının alınmasını önermektedir. Bilim Kurulu’nun ve karar vericilerin, kamuoyunun görüş ve uyarılarının dikkate alınması gerektiği düşüncemizi kamuoyu ile paylaşırız.

- Okulların kapalı olduğu bu dönemde, meslek lisesi öğretmenleri ve öğrencileri evde kalması gerekirken, okullarda veya işletmelerde çalışmak durumunda kalıyor. Bugün, BİLSEM öğrencileri de, evde değil okulda olan öğrenci grubuna dahil oldu. Bu uygulamanın altında yatan piyasacı yaklaşımı yakından tanıdığımızın ve asla kabul etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Bugün, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 'Uzaktan Eğitim Döneminde İşletmelerde Mesleki Eğitim' başlıklı yazısı okullara ulaştı. Bu yazıya göre, işletmelerin ihtiyaç bildirmesi halinde öğrenciler ve çıraklar çalışmaya devam edebilecek. Yoksulluğun geldiği aşamanın, insanları yaşamları pahasına çalışmak durumunda bıraktığı bir dönemde öğrencilerin ve çırakların çalışmasının önünü açmanın kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Bu çocukların da evde ve güvende olması gerekiyor. Sosyal devletin üzerine düşen, çocuk işçiliği önlemek, çocukların gereksinimlerini karşılamak olduğu gerçeğinin altını kalın şekilde çizeriz. MYK'mız kamu kaynaklarının bu grupta bulunan çocukların çalışmak durumunda kalmayacağı şekilde kullanılması gerektiğine dair düşüncesini kamuoyu ile paylaşır.

- Özel öğretim kurumları dernekleri 24 Mart'ta Ankara’da bir araya gelerek son durumu değerlendirdi. Toplantı sonrasında ise Milli Eğitim Bakanı ile bir görüşme ve ardından da basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamanın bir bölümünde velilerin yatırdıkları ücretleri talep etmemeleri ve okullar açıldıktan sonra yüz yüze eğitim yapılacağı, ayrıca servis ve yemek ücreti istenmeyeceği belirtildi. Özel okulların ayrıca, salgın tehdidinin bu kadar arttığı bir dönemde öğretmenleri okullara gelmeye zorladığı gerçeğini de değerlendirdiğimizde, MEB’in öğretmenlere ve öğrencilere karşı da sorumluluğu olduğunu belirtmek isteriz. Böylesi zor bir dönemde, önceliğimiz özel okul sahipleri değil, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizdir. Özel okullara dönük her hangi bir kaynak transferi veya desteklemenin karşısında olacağımızı Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu olarak kamuoyunun bilgisine sunarız.

- 23 Mart 2020 tarihinde uzaktan eğitimin başlamasıyla beraber, bu eğitimin içeriği, etkililiği ve yapılma şekli dahil pek çok konu tartışılmaya başlanmıştır. Merkez Yürütme Kurulumuzun bu konu ile ilgili tespitleri şu şekildedir:

a) Uzaktan eğitimde EBA TV aracılığıyla verilen dersler tekrar şeklinde devam etmektedir. Örneğin bugün yayınlanan ilkokul dersleri, Pazartesi günü yayınlanan derslerle aynıdır. Aynı çekimler yayınlanmaktadır.

b) Yayınlanan ders anlatımlarında ve soru çözümlerinde maddi hatalar mevcuttur.

c) Hazırlanan ders içerikleri ve yapılan çekimler işitme engeli bulunan öğrenciler ve ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki öğrenciler dikkate alınmadan hazırlanmıştır.

d) Uzaktan eğitimde amaç ve araç ilişkisi doğru kurulmamıştır. Amacı çocukların eğitim- öğretimden uzaklaşmaması, motivasyonlarını artırmak ve yaşanılan gerçeklikte psikolojik durumlarına olumlu etki yapmak olması gereken, sadece bilginin tek taraflı olarak öğretmenden öğrenciye aktarımı şeklinde gerçekleşmektedir.MEB zaman geçirmeden eleştiri ve tespitlerimizi dikkate almalı, uzaktan eğitim konusunu yeniden değerlendirmelidir. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, bu konuda sürece katkı sunmaya ve sorumluluk almaya hazır olduğunu kamuoyu ile paylaşır.

- İşçileri Bakanlığı tarafından kurulması istenen 'Vefa Gruplarına' yapılan öğretmen görevlendirmeleri ile ilgili görüş ve önerilerimizi daha önce yayınladığımız eğitim günlüklerinde paylaşmıştık. Ancak, sendikamıza ulaşan bilgiler bu görevlendirmelerin yapıldığı ve öğretmenlerin isteklerine bakılmaksızın, mesleki formasyonlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmesinin devam ettiği yönündedir. Salgın tehdidine karşı topyekün mücadele edilmesi ve bunun akılcı bir planlama ile yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, çalışanların mesleki formasyonlarına uygun işlerde görevlendirilmesi hayati öneme sahiptir.