27 Eylül 2024 Cuma

Uluslararası Barış Heyeti HDP'yi ziyaret etti

Uluslararası Barış Heyeti, HDP Genel Merkezi'nde Eş Genel Başkan Pervin Buldan ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, "Öcalan Kürt halkı üzerinde büyük bir etkiye sahip" denilerek, tecridin kaldırılması istendi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ogmundur Jonasson, akademisyen Felix John Padel, insan hakları savunucusu Melinie Ann Gingell, Galler İşçi Sendikaları Kongresi Genel Sekreteri vekili Shavanah Taj ile Avrupa Parlamentosu üyesi Julie Ward'dan oluşan Uluslararası Barış Heyeti ile HDP Genel Merkezi'nde görüştü.

BULDAN: TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ
HDP Eş Genel Başkanı Buldan, heyete İmralı Hapishanesi'nde bulunan PKK Lideri Öcalan'a yönelik tecride dikkat çekti, "Öcalan sıradan bir tutuklu değil hükümetin tecrit yaklaşımını kabul etmiyoruz" dedi.

Önemli bir heyeti ağırladıklarını belirten Buldan, görüşmede tecrit başta olmak üzere bir çok konuda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Açlık grevinin ardından Öcalan'la bir kaç görüşme yapıldığını hatırlatan Buldan, 2019'un Ağustos ayının ardından bir daha görüş yapılmadığını söyledi.

Buldan, şunları söyledi: "Türkiye cezaevlerinde bulunan bütün tutuklu ve hükümlüler aile ve avukat görüşmelerini nasıl gerçekleştiriyorsa Sayın Öcalan da aynı hukuki çerçevede hem ailesi ve avukatları ile görüşme yapma hakkına sahiptir. Bu meselede hükümetin keyfine bağlı olarak hükümetin istediği zaman bu görüşmelerin yapılıp yapılmaması anlayışından vazgeçilmesi gerekiyor. Bu anlamda Sayın Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış mutlak tecrit bir an önce sonlanmalıdır."

AP ÜYESİ WARD: ETKİNLİKLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Avrupa Parlamentosu üyesi Julie Ward, İmralı'da yaşananlara ilişkin derin bilgiye sahip olduklarını ve takip ettiklerini belirtti, "Biz küresel çapta örgütlenmiş bir dayanışma ağının parçasıyız. Bu dayanışma ağı geçen sene açlık grevinde daha görünür hale geldi. Tecrit devam ederken biz de etkinliklerimizi uluslararası boyutta ve Türkiye'de sürdüreceğiz" dedi.

HDP ile görüşmenin kendileri bakımından önemli olduğunu vurgulayan Ward, "Tabii spesifik olarak İmralı'daki tecridin yanı sıra HDP üzerindeki baskılar konusunda da kaygılarımız söz konusu" diye kaydetti. 

AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği kararı hatırlatan Ward, şunları söyledi: "Seçilmişlerin özgürlüklerinden nasıl mahrum edildiklerini gördükçe kaygılarımız artıyor. Biz önümüzdeki 3-4 gün içerisinde Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da yoğun görüşmeler yapacağız. Kürtlerin büyük bir baskı politikasına maruz kaldığını biliyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum: Mücadele devam ediyor, biz de sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz."

Ward, Adalet Bakanlığı'na yazarak görüşme talebinde bulunduklarını ancak şimdiye kadar bir yanıt almadıklarını da açıkladı.