28 Eylül 2024 Cumartesi

'Uludağ'ı talan yasa tasarısı geri çekilsin'

Uludağ'ın talanına karşı Bursa'da eylem yapıldı, "Uludağ'da (t)alan başkanlığı istemiyoruz" denildi. Açıklamada komisyondan geçen yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'na getirilmeden geri çekilmesi talebiyle salı günü Meclise gidileceği duyuruldu.

İklim Adaleti Koalisyonu, Bursa Su Kolektifi ve Ekoloji Birliği, Bursa'da Fomara Meydanında eylem yaptı. Uludağ'ın talan edilmek istenmesine karşı çıkan ekolojistler, "Uludağ'da (t)alan başkanlığı istemiyoruz" pankartı açtı.

Açıklamayı okuyan Şafak Erdem Şenel, Uludağ'ın uzun zamandır turizm sektörünün iştahını kabarttığını hatırlattı, talan için sürekli formül arandığını söyledi. Milli Parklar Yasası kapsamında bulunan Uludağ'ın statüsünün AKP'nin Bursa milletvekillerinin öncülüğünde toplam 49 vekilin imzasıyla değiştirilmek istendiğini söyledi. "Uludağ Alan Başkanlığı" adı altında hazırlanan kanun tasarısının Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonunun gündemine getirildiğini belirten Şenel, tasarının AKP ve MHP'nin oylarıyla 10 Aralık günü komisyonda onaylandığı bilgisini paylaştı. Şenel, "Bütçe görüşmeleri sürerken alelacele komisyona getirilen kanun teklifinin önümüzdeki günlerde yine alelacele genel kurula geleceğini biliyoruz" dedi.

'ULUDAĞ'I PARSEL PARSEL SATMANIZA GÖZ YUMMAYACAĞIZ'
Yasa tasarısıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma Ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün milli parklarla ilgili yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına ile Uludağ Alan Başkanlığına devredildiğini söyleyen Şenel, "Sınırların Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilebilir olması bugün 2 bin hektar olsa da devamında 5 bin hektar belki de milli parkın tamamının Alan Başkanlığı ile yönetilmesinin önünü açıyor. Yaşanacak yıkımları kısa bir süredir alan başkanlığı sistemi ile yönetilen Kapadokya'dan tahmin ediyoruz. Bu kanun ile Uludağ'da koruma altındaki alanlar hızla ranta açılacaktır. Komisyon üyelerinin alacağı kararın, tek adam rejimi ve atama sistemi göz önünde bulundurulduğunda ne kadar bilime, akla uygun olacağı da tartışma konusudur. Bursa'ya ihanet olan bu kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Uludağ'ı parsel parsel satmanıza göz yummayacağız" diye vurguladı.
 
Uludağ'da 700 hektar genişliğindeki 1 ve 2. gelişim bölgelerinin turizme açık olduğunu ancak bununla doymayanların 3, 4 ve 5. gelişim bölgelerini de ele geçirmek istediğini kaydeden Şenel, buralara yeni yol, otopark ve oteller yapılmak istendiğini söyledi.

48 milli parkın benzer bir şekilde talan edilmek istendiğine işaret eden Şenel şunları söyledi: "Giderayak büyük bir yıkım yaratacak projelerinize dur demek için nasıl İliç'te, Akbelen'de olduysak Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonundan, birçok ilden temsilci düzeyinde katılan dostlarımızla birlikte bugün buradayız. Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkından başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz. Uludağ'ın tüm yaşamsal zenginliği ile var olma hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz."

Uludağ Alanı ilan edilecek 2 bin hektarın (20 milyon m2) tamamının milli park ve doğal sit alanı olduğunu vurgulayan Şenel, bu alanda endemik türlerin aldığını, sakallı akbaba ve kaya kartalı yuvaları bulunduğuna, paçalı baykuş ve apollo kelebeği bulunduğuna dikkat çekti. Şenel Uludağ'daki talanın nelere zarar vereceğini şu şekilde anlattı: "32 lokal endemik bitki türünün yaşam alanı sadece Uludağ'dır. Lokal endemik türlerin dışında sadece Türkiye'de yaşayan 148 endemik tür de Uludağ'da yayılış göstermektedir. Uludağ'da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiştir. Uludağ'ın milli park ilan edilmesini sağlayan endemik bitki türleri ve soyu tükenme tehlikesi içerisinde olan birçok hayvan hala Uludağ'da yaşamakta ve üremektedir. Bu yüzden Uludağ milli parktır ve öyle kalmalıdır! Botanikçi Mayr'n orman zonlarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi ve 45 dakikalık bir araç yolculuğu esnasında bu zonların görülebilmesi açısından dünya ormancılık literatüründe bilimsel yönden özel bir öneme sahiptir. Uludağ Bursa'nın suyu, temiz havasıdır."

Alan Başkanlığı düzenlemesiyle ileride milli park içerisinde yapılacak her tür yapılaşma, sit sınır ve derece değişikliğine hukuki kılıf hazırlanmaya çalışıldığına işaret eden Şenel, Alan Başkanlığı Kanun teklifinin 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa aykırı olduğunu vurguladı, salı günü birçok kentten gelecek yaşam ve doğa savunucuları ile beraber Meclise giderek kanun tasarısının Genel Kurul gündemine gelmeden geri çekilmesi talebini yineleyeceklerini aktardı.

Açıklamanın ardından İklim Adaleti Koalisyonundan Levent Büyükbozkırlı konuşma yaparken, bir de resim çizildi üzerine "Uludağ'a dokunma" yazıldı.