28 Eylül 2024 Cumartesi

'Uludağ Milli Park olarak kalmalı'

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna getirilen Uludağ Alan Başkanlığı Yasa Tasarısına ilişkin açıklama yapan Bursa Çevre Platformu, teklifin derhal geri çekilmesini istedi.

Uludağ Milli Parkı'nda 20 milyon metrekare alan, milli park korumasından çıkartılıp Turizm Bakanlığı güdümünde Alan Başkanlığı sistemine devredilmesi için bir kanun teklifi hazırlandı. Alan Başkanlığı'nın sınırları Cumhurbaşkanı tarafından sınırsız arttırılabilecek. Çıkartılmak istenen bu devasa alan tam da Uludağ'ı milli park yapan bitkilerin yaşam alanı.

9 Aralık'ta Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna getirilen Uludağ Alan Başkanlığı Yasa Tasarısına ilişkin Bursa Çevre Platformu açıklama yaptı. Milli parkta ekokırım yaratacak kanun teklifinin Meclis'te 49 AKP milletvekilinin imzasıyla Turizm Komisyonuna gönderildiği belirtildi. "Kanun, bütçe gibi önemli görüşmelerin bile önüne geçirilerek hızla yasalaştırılmak isteniyor. Kanun teklifi yasalaşırsa başka hiç bir yerde olmayan, yalnızca Uludağ Milli Parkı'nda yaşayan 32 farklı tür bitki yok edilme tehlikesiyle yüz yüze kalacak" denilen açıklamada, yirmi yıl boyunca AKP'lilerin Uludağ'ın çok elden yönetildiği yalanını öne sürdüğü ifade edildi.

Uludağ Milli Parkı'ndaki temel sorun, Milli Parklar Kanunu'na aykırı yapılaşmış oteller ve dinlenme tesisleri, kafeteryalar ve satış birimleri olduğu belirtilen açıklamada, "UMP, özellikle kış aylarında kalburüstü zengin sınıfın yoğun ziyaretçi baskısı altında girer. Bu baskıyla birlikte Uludağ'ın zirvesine en yakın bölgede hava ve su kirletilerek milli parklara aykırı iş ve işlemler yapılır. Otellerin kanalizasyon atıklarıyla kirletilen Kaplıkaya Deresi'nden su alan BUSKİ şebeke suyu istasyonu geçmişte kirlilik nedeniyle kapatılmak zorunda kalındı. Şimdi kamu kaynakları gereksiz yere harcanarak Uludağ'da kanalizasyon projesi yapılmak isteniyor. Uludağ'daki tesislerin kanunlara ve milli parka aykırı tüm bu durumuna rağmen otellerin süresi dolan  49 yıllık kullanım izni birkaç yıl önce yenilendi. Bu AKP Hükümetlerinin doğal varlığı gelecek kuşaklara aktarmak gibi kadim bir ilkeyi hiç önemsemediğinin açık kanıtıdır" denildi.

Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifinin AKP'nin Uludağ'ı Davos yapma hayalinin son ürünü olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "AKP Hükümetlerinin Uludağ Milli Parkı'nda çok sayıda korunan alan üzerinde yapılaşma içeren plan değişikliği ve turizm alanı ilan etme gibi talan girişimleri, Bursa Barosu öncülüğünde açılan 20'ye yakın davayla iptal edildi. AKP, bu yapamadıklarını ve daha büyüğünü Sayıştay denetiminden muaf (T)Alan Başkanlığı'nı devreye alınarak yaparak doğa koruma engelini ortadan kaldırmak istiyor. Uludağ Milli Parkı'nda milli park sınırlarında çıkartılmak istenen 20 milyon m2 alan tam da endemik çiçeklerin bitkilerin yaşadıkları Oteller Bölgesi ve doğuya doğru oteller bölgesinin üç katı hiç bozulmamış milli park ve doğal sit alanını kapsamaktadır. Alanın sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebileceği öngörüldüğü için talanın boyutu gelecekte de sınırsız arttırılabilecektir.  Uludağ Milli Parkı, 32 tür Uludağ endemiki, 169 tür Türkiye endemiği bitki çeşidini korumak için 1961 yılında Milli Park ilan edildi. Milli Parklar Kanunu'nun 14. maddesi çok net olarak şöyle hükmeder.

Alan Başkanlığı sisteminin daha önce Gelibolu ve Göreme Milli Parklarında denendiği hatırlatılan açıklamada, "Alan Başkanlığı'nın sınır tanımayan, yaptığı yaptık kestiği kestik tutumu rahatsız edici boyutlara ulaştı.. Uludağ gibi ekolojik olmasa bile tarihsel önemi nedeniyle geçmişte milli park ilan edilen Göreme Milli Parkı, 2019 ekiminde Kapadokya Alan Başkanlığı'na devredildikten sonra Milli Parklardan devralınan personel baskı ve mobbinge uğratılarak 15 uzman personel istifa etmek zorunda bırakıldı. Ardından KPSS memur alım sınav başarısı olmayan mülakatsız personel alımı yapıldı. Son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında tüm tepkilere kulak tıkandı ve peribacalarına zarar verilerek gereksiz bir yol inşaatı yapıldı. Tüm bu nedenlerden dolayı Uludağ Alan Bşk teklifi geri çekilmelidir. Uludağ Milli Park Olarak Kalmalıdır. AKP Uludağ'dan elini çek" denildi.