28 Eylül 2024 Cumartesi

'Tutsakların güvenliğinden devlet sorumludur'

Hapishane koşullarının tutsakların bağışıklık sistemini son derece zayıflattığını ve koronavirüsün tutsaklar üzerinde ciddi bir tehdit olduğunu kaydeden Diyarbakır demokratik kitle örgütleri, eşit ve ayrımsız infazla ile tahliyelerini istedi.

Dİyarbakır'da KESK, DİSK, TMMOB, Diş Hekimleri Odası, Hak İnisiyatifi Temsilciliği, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, SHUDER, Diyarbakır Tabip Odası, TİHV, İHD, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 70 maddelik "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin açıklama yaptı.

'HAPİSHANE KOŞULLARINDAN DOLAYI TUTSAKLARI BAĞIŞIKLIK SİSTEMLERİ ZAYIF'
Koronavirüs salgının en çok hapishaneleri tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, yaklaşık 300 bin tutsağın bulunduğu hapishanelerde sağlık, beslenme, hijşen gibi temel ihtiyaçlardan bile tutsakların yoksun olduğu, bir hekime ulaşmalarının ise bazen ayları bulduğu kaydedildi. Güneşlenme, havalandırma ve toplu olarak kullanılan alanların yetersiz olan hapishanelerin kişisel alan bölümlerinin ise son derece kalabalık ve kapalı yerler olduğu belirtilen açıklamada, "Yeterli ve dengeli beslenmeme nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin bağışıklık sistemi de son derece zayıftır" denildi.

'HAPİSHANELERDE VİRÜSÜN POZİTİF ÇIKTIĞI SÖYLENTİLER VAR'
Hapishanelerde ortaya çıkacak bir salgının büyük bir trajediye yol açacağı uyarısı yapılan açıklamada, başta hasta, çocuk ve kadın tutsakların derhal tahliye edilmesi, kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında eşitlik sağlanarak diğer tutsakların da mevcut düzenlemenin kapsamına alınması istendi. Resmi olarak teyit edilmese de hapishanelerde virüsün pozitif çıktığı yönünde haberler olduğuna dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Bu durum ürkütücüdür. Bu söylentiler sayıları 300 bini bulan tutuklu ve hükümlü ailelerini ve yakınlarını da ciddi şekilde endişelendirmektedir. Cezaevlerinde bulunan 300 bin yurttaşın can güvenliğinin devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatır; Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğinde infaz yasasında bir ayrıma gidilmede, kanun önünde eşitlik, infazda eşitlik sağlanmasını istiyor ve talep ediyoruz."