29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti 33'üncü haftasında

Tutsak yakınları, İstanbul'da gerçekleştirdikleri Adalet Nöbeti'nin 33'üncü haftasında bir kez daha işkenceyle gözaltına alındı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, gözaltı saldırısına tepki göstererek, "Annelerin tek talepleri var, çocuklarının can güvenliği için açıklama yapıyorlar" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının İstanbul'da başlattığı Adalet Nöbeti, 33'üncü haftasında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde devam etti.

Tutsak yakınları Fince Akman, Cemile Çiftçi ve Kumri Akgül'ün sürdürdüğü nöbet eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya ve Oya Ersoy da destek verdi.

Adliye önüne gelen tutsak yakınları hapishanelerden tabutların çıkmaması için bu eylemi yaptıklarını belirtirken, polis Kağıthane Kaymakamlığı'nın yasaklama kararını gerekçe göstererek eylemi engellemeye çalıştı. Polis, yasaklamaya tepki gösteren tutsak yakınlarını ablukaya aldı.

Abluka içerisinde zafer işaretleri yaparak adalet isteklerini dile getiren tutsak yakınlarından Fince Akman, ağır hastalığı bulunan oğluyla dün bir görüşme yaptığını söyledi, "Oğlum cezaevinde ölecek" dedi. Polisler, ters kelepçe ve işkenceyle tutsak yakınlarını gözaltına aldı. Tutsak yakınları polis saldırısına, "Biji berxwedana zindana" sloganıyla direndi.

Gözaltı saldırısı sonrası konuşan HDP Milletvekili Oya Ersoy, "Anneler sadece çocuklarının sağlıklı bir şekilde cezaevindeki ihlallerden korunmasını istiyorlar. Annelerin tek talepleri var, çocuklarının can güvenliği için açıklama yapıyorlar. Bu eylemin hukuka aykırı olmadığını cümle alem biliyor. Ama maalesef anneleri her hafta gözaltına almaktan imtina etmiyorlar. Biz de her hafta tutsak yakınlarının yanında olacağız ve cezaevlerinin ölüm evi haline gelmemesi için mücadele edeceğiz" dedi.

HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ise, hapishanelerde 605'in üzerinde ağır hasta tutsak olduğuna dikkat çekerek, "Cezaevlerinde artık 'şüpheli ölüm' adı altında insanlar öldürülüyor. Annelerin talepleri, hasta tutsaklar serbest bırakılsındır. Biz de annelerin yanında olacağız ve onların yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan aileler, götürüldükleri Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde susma hakkını kullanarak ifade vermedi. Tutsak yakınları, sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı.