28 Eylül 2024 Cumartesi

Tutsak yakınları tecrite karşı yürüyüşe çağrı yaptı

Tutsak yakınları, Adalet Nöbeti eylemini 18 Aralık'ta Kadıköy'de yapacakları yürüyüşle sonlandıracaklarını duyurdu ve tüm kamuoyunu tecrite karşı mücadeleye etmeye çağırdı.

Tutsak yakınları, hasta ve infazı yakılan tutsaklar için gerçekleştirdikleri Adalet Nöbeti'ni 18 Aralık'ta Kadıköy'de tecrite karşı düzenlenecek yürüyüşle sonlandıracaklarını duyurdu. MATUHAY-DER binasında gerçekleşen basın toplantısına, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Adalet Nöbeti'ni 18 Aralık'taki kitlesel yürüyüşle sonlandıracak olan tutuklu yakınları, ağır tecride dikkat çekecekleri yürüyüş için katılım çağrısında bulundu.

Tutsak yakını Kumri Akgül, Adalet Nöbeti'ni hapishanelerde yaşanan tutsak ölümlerinden sonra 2 Şubat'ta başladıklarını hatırlattı. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar tüm toplumun tecrit altında olduğunu dile getiren Akgül, aylardır Abdullah Öcalan'dan haber alınamadığını vurguladı.

Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi'ne (CPT) de tepki gösteren Akgül, "İmralı'dan haber alana kadar ayakta olacağız. Hasta tutukluların infazlarını yakıyorlar. Onun sebebi de İmralı'daki tecrittir. İmralı'daki tecrit kalkmadan cezaevlerindeki tecrit de kalkmaz" dedi.

18 Aralık saat 15.00'de Kadıköy'de gerçekleştirilecek yürüyüşe çağrıda bulunan Akgül, şöyle devam etti: "Biz anneler bu kelepçeleri, tecridi yıkacağız. 11 aydır adalet istiyoruz. Biz 'adalet' diyoruz, onlar 'savaş' diyor. Biz hepimiz evde oturuyoruz. Cezaevlerinde çıkan cenazelerin sorumlusu biziz. Tutuklu yakını olan annelere sesleniyoruz. Ayağa kalkın. Bugün belki erkendir ama yarın geç olabilir. Cezaevlerinden cenaze çıktıktan sonra ayağa kalkmanın bir faydası yok."

Bir başka tutsak yakını Fince Akman ise, tecrit politikalarını kabul etmediklerinin altını çizerek, "Öcalan'ın üzerindeki şiddet hepimizin üzerinde yürütülüyor. Biz bu tecrit şiddetini kabul etmiyoruz. Neden çocuklarımızın infazını yakıyorsunuz? Neden çocuklarımızın cenazelerini vermiyorsunuz" dedi.

BMG Eş Sözcüsü Mürüvvet Küçük, hapishanelerdeki infaz rejimi ve İmralı'daki tecridin topluma yayılmaya çalışıldığını kaydederek, "İmralı'daki ve diğer cezaevlerindeki tecride karşı mücadele, aslında dışarıda kurulmaya çalışılan hücrelere karşı bir mücadeledir. Dışarıda ve içeride hücreleri parçalamak ve cezaevlerindeki tecridi parçalamak için hep birlikte mücadele edelim" dedi. Küçük, 18 Aralık'ta Kadıköy'de gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.