28 Eylül 2024 Cumartesi

Tutsak yakını Songül İlker: Tüm hasta tutsaklar risk altında

Hapishaneye girdikten sonra kalp ve daha bir dizi hastalığı çıkan hasta tutsak Ekin Polat'ın annesi Songül İlker, hapishanelerin hasta tutsaklar için daha büyük risk taşıdığını belirtti, "Tüm hasta tutsaklar tahliye edilmeli" dedi.

İşkence, kötü muamele ve hak gaspları ile gündemden düşmeyen hapishaneler şimdi de koronavirüs nedeniyle gündemde. Can almaya devam eden virüs nedeniyle hasta tutsaklar başta olmak üzere, tüm tutsaklar risk altında. İnsan hakları örgütleri ve aileler, risk daha da büyümeden tüm tutsaklarnı tahliye edilmesini talep ediyor. 

Bu hasta tutsaklardan biri de kalp, koah ve kemik erimesi hastası olan Ekincan Polat. 

2016 yılında tutuklandığında 19 yaşında olan Polat, hapishane koşulları nedeniyle önce kalp hastası oldu, ardında da diğer hastalıklar belirdi. Şimdi 23 yaşında olan Polat'a "bombacı" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada 24 yıl hapis cezası verildi.

ETHA'ya konuşan anne Songül İlker, oğlunun Silivri'den Bandırma'ya, oradan da Manisa Akhisar Hapishanesi'ne sürgün edildiğini aktaran anne Polat, "Oğlum 42 aydır tutuklu. Hapishaneye girdiğinde hastalığı yoktu, sonra kalp hastası oldu. Koah, kemik erimesi, hipotez hastalıkları çıktı. Kalp ilaçları verilmediği için 45 gün açlık grevi yaptı. Kemik erimesi sınırda. İğnelerini yaptıramadığı durumda kalp krizi ya da felç geçirme riski var" dedi. 

Verilen hapis cezası kararına iki kez itiraz ettiklerini belirten anne Songül İlker, "Oğlum 25 gün Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürülüğü'nde kaldı, ağır işkence gördü. Hiçbir ifadesi yok, yapmadığı bir şeyi kabul etmedi, başkasının üzerine de yıkmadı.

Yakılan bir aracın yanında bulunan bir bidonun üzerinde oğlumun parmak izlerinin bulunduğu iddia edildi. Ancak raporda parmak izlerinin 1.60 boyunda birine ait olduğu bilgisine yer verildi. Benim oğlumun boyu 2 metreyi aşıyor. İddia doğru değil, somut bir delil de yok" dedi. 

Koronavirüs nedeniyle hapishanelerde görüşlerin de yasaklandığını kaydeden Solgül İlker, oğlunun yaşamından kaygı duyduğunu söyledi. İlker, "Oğlum ve tüm hasta tutsaklar, tüm siyasi tutsaklar acilen tahliye edilmeli" dedi.