28 Eylül 2024 Cumartesi

Tutsak gazetecilerin görüşçülerine 'güvenlik soruşturması' engeli

Diyarbakır'da haziran ayında tutuklanan gazetecilerin görüşçülerine, "sakıncalı" oldukları söylenerek ziyaret engeli konuldu. Gazetecilerin avukatı Resul Temur, kararın ikinci bir cezalandırma amacıyla verildiğini söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 16 Haziran'da tutuklanan 16 gazetecinin görüşçüleri, "sakıncalı" oldukları gerekçesiyle ziyaretçi listesinden çıkarıldı. Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, tutsak gazetecilerin görüşçü listelerine yazdırdığı ve bir süredir kendilerini ziyaret eden meslektaşlarını ve arkadaşlarını engelledi. Engellemenin gerekçesi olarak ziyaretçiler hakkında yapılan güvenlik soruşturmaları gösterildi.

Gazetecilerin avukatı Resul Temur, Ömer Çelik, Zeynel Abidin Bulut, Mehmet Ali Ertaş, Mazlum Güler ve Serdar Altan'ın idareye verdiği ziyaretçi listelerinde gazeteci olanlara ziyaret izni verilmediğini kaydetti. Yapılan güvenlik soruşturmaları sonucunda ne gibi bir durumdan ötürü ziyaretçilere engel getirildiğinin belirtilmediğine dikkat çeken Temur, verilen kararın keyfiliğini vurguladı.

Bu uygulamaya karşı infaz hakimliğine başvuracaklarını söyleyen Temur, şöyle devam etti: "Böylesi bir süreçte uzun süren tutukluluk hali ortada iken bir de tutukluların görüşçüsüyle görüştürülmemesi de cezalandırmanın bir başka boyutudur. Kimlerin görüşebileceğine sadece kendileri karar vermek istiyorlar. Bu da başlı başına bir hukuksuzluktur."