28 Eylül 2024 Cumartesi

Tutsak gazeteci Gümüş tahliye edildi

2011 yılında Azadiya Welat gazetesi Dersim temsilcisiyken tutuklanan Gökhan Gümüş, 11 yılın ardından tahliye edildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin Dersim temsilcisi iken 2011 yılında "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan ve 15 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Gökhan Gümüş, 11 yıl tutsaklığının ardından tahliye edildi. Samsun'daki Bafra T Tipi Hapishanesi'nden tahliye olan Gümüş, ailesinin yaşadığı Elazığ'a döndü.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Gümüş, İmralı'da uygulanan tecrit politikalarının tüm hapishanelere yayıldığını söyledi. Tecrit sonlandırılmadan hapishanelerdeki baskıların son bulmayacağını dile getiren Gümüş, "Önümüzdeki süreç barışın tesisi açısından önemli bir süreç. Sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu'nun kaderini belirleyecek bir süreçten geçiyoruz. Bu süreci belirleyecek olan da Kürt siyasal hareketidir. Bu süreçte çok büyük büyük mücadeleler verildi ve bu daha da büyütülerek devam etmeli" dedi.

Hasta tutsakların sağlık haklarının gasp edildiğini kaydeden Gümüş, "Hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılıp, özgürce tedaviye erişmeleri gerekiyor. Aynı zamanda tutsaklar üzerindeki infaz yakma, erteleme ve keyfi uygulamalar devam ediyor. Cezaevlerinde tutsaklar iradesiz kılınmak isteniyor. Ancak bu konuda tutsakların ortaya koyduğu iradeli bir duruş var" ifadelerini kullandı.

Gümüş, şöyle devam etti: "Mutlaka özgürlük koşulları oluşacak, umutsuz değilim. Çok büyük imkanlar var. Barış ve demokrasi mücadelesi, demokrasi ve özgürlüğü sağlayacak. Bu vesileyle de tüm tutsaklar ve hasta tutsaklara, tutuklu gazeteci arkadaşlarıma selam söylüyorum. Her zaman onların yanında olacağız."