27 Eylül 2024 Cuma

'Türküler susmaz, halaylar sürer'

Muhalif sanatçılar üzerindeki baskının sona ermesini istiyen Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, ölüm orucu ve açlık grevi direnişindeki Grup Yorum üyelerinin haklı taleplerinin desteklediklerini duyurdu. 

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ve Dersim Sanat İnisiyatifi, açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde olan Grup Yorum üyeleri için açıklama yaptı. Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan eylemde, üzerinde Grup Yorum üyelerinin fotoğraflarının yer aldığı "Halkın türkülerini yapanlar, yasaları yapanlardan daha üstündür" yazılı pankart açıldı.

Basın metnini okuyan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerinin sağlık durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çekti. Yeşil, İbrahim Gökçek'in 4 Ocak, Helin Bölek'in ise 20 Ocak 2020'de açlık grevi direnişin ölüm orucuna çevirdiğini hatırlattı.

Muhalif sanatçılara yönelik baskıların her alanda devam ettiğini belirten Yeşil, "Türküler susmaz, halaylar sürer. Türküler halkın dilidir ve halk var oldukça türküler de var olmaya devam edecektir. Halkın türkülerini yapanların sesini hiç kimse boğamayacaktır. Halkın türkülerini yapanlar, yasaları yapanlardan daha güçlüdür. İktidarlar gelip geçerler, adları bile hatırlanmaz ama halkın türküleri ve halkın sanatçıları ise bin yıllar boyu yaşarlar" dedi.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri olarak açlık grevi direnişçilerinin haklı taleplerini tamamen destekledikerini duyuran Yeşil, "Hükümeti Grup Yorum ve diğer muhalif sanatçılara yönelik gözaltı, tutuklama, polis baskınları ve yasaklar aracılığıyla uygulanan zulme, suçlamalara ve baskılara son vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Eylem, Sanat İnisiyatifi'nin Grup Yorum ezgilerini seslendirmesiyle sona erdi.