28 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye'de Covid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 1000'i aştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı. Vaka sayısı 47 bini aştı. Bugün yaşamını yitiren 98 kişiyle birlikte toplam kayıp 1008 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

-Türkiye’nin şu an sağlık personeli sayısı 1 milyon 65 bindir. Bu sizler için gece gündüz görev başında olan bir sağlık ordusudur. Bu orduya güvenin. Bugüne dek 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi.

-Nisan ayındayız. Güneşin cazibesi sizi dışarıya davet edecek. Biz çok daha büyük bir baharı bekliyoruz. Büyük bahara daha var, evde kalalım.

KOCA SORULARA YANIT VERDİ
Açıklama sonrasında Koca, gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Koca'nın yanıtları şöyle:

-Entübe hastasının stabil döneme girdiğini, artış hızının yavaşladığını söyleyebiliriz.

-İzolasyon ve teması mutlak olarak koruyor olmalıyız. Önümüzdeki iki hafta çok önemli.

-DSÖ Türkiye Direktörü Pavel Bey, verilerin şeffaf verildiğine dair açıklamaları oldu. Biz bu döneme şeffaf götürüyoruz. Birilerini memmun etmek için doğru olmayan rakamları vermek durumunda değiliz.

-Bugün vefat eden 98 kişiyle beraber toplam vefat sayısı 1006'ya yükseldi. 4747 yeni vakayla toplam vaka sayısı 47 bin 029 oldu.

İSTANBUL'DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 59,5

-İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5. Türkiye'deki 36,3. Seyrantepe'deki hastanin bitmesi yönünde yoğun çabamız var. Önümüzdeki günlerde İkitelli Şehir Hastanesini açacağız. Göztepe'deki hastaneyi açmak için yoğun çaba içindeyiz.

-İl giriş çıkışlarının yasaklanması kararı 12 Nisan'dan sonra devam edip etmeyeceği Bilim Kurulu'nda gündeme gelmedi. Önümüzdeki dönemde gündeme gelebilir.

-(112 çalışanlarına korona testlerinin durdurulduğu iddiası) Hiçbir semptomu olmayana DSÖ önermiyor. Bizim PCR testimiz var. Bizim böyle bir sorunumuz yok.

-Türkiye'ye güvenelim. Sağlık personelimize güvenelim. Erken dönemde nasıl davrandığımızı dünya biliyor. Biz şu dönemde salgının bir ayı bulduğu bu dönemde toplam salgının yüzde 60'ın istanbul'da bulunduğu bir ülkede, ölüm oranlarımız dahil olmak üzere ortada.  Çin'de uygulanıp, Türkiye'de uygulanmayan herhangi bir durum yok. Hatta bizim daha önde olduğumuzu söyleyebilirim.

-(Gazze'den yardım çağrısına ilişkin) Gazze'ye de yardım ediyor olacağız. Bu anlamıyla üzerimize düşen sorumluluk neyse onu yapacağız. Hiçkimsenin kuşkusu olmasın.