28 Eylül 2024 Cumartesi

TTB: Verilen ceza yok hükmündedir

TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya verilen hapis cezasına tepki gösteren TTB, "Verilen ceza yok hükmündedir. Niyetinizi görüyoruz, başaramayacaksınız" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası ve tahliye kararı verildi.

Duruşma sonrası adliye önünde düzenlenen basın açıklamasına HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Necdet İpekyüz, Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KESK, DİSK, TMMOB, Dünya Tabipler Örgütü, Avrupa Daimi Hekimler Komitesi, çok sayıda baro başkanı, TTB üyeleri ve hak savunucuları katıldı.

Eylemde söz alan TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, hiç yaşanmaması gereken bir sürecin 2 buçuk aydan uzun bir süre sonra sonlandığını söyledi. Fincancı'nın demokratik hukuk devleti ve mesleki bağımsızlık hiçe sayılarak tutuklandığını kaydeden Ökten, "Dr. Nusret Fişek, Dr. Ata Soyer’lerden bu yana Türk Tabipleri Birliği geleneği toplumun sağlık hakkının ve hekimlik değerlerinin en önemli savunucusu olagelmiştir. Elbette iktidarlar böylesi bir faaliyeti cezasız bırakmamıştır" dedi.

TTB MK üyelerinin her daim soruşturmalar ve cezalandırmalarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Ökten, Fincancı'ya verilen cezanın da bu hekimlik yargılamalarının devamı olsuğunu vurguladı. Ökten, şöyle devam etti:"Bizlerin aklında ve vicdanında bu ceza yok hükmündedir. Bununla birlikte tutukluluğu bir cezalandırma yöntemi haline getiren mevcut iktidar çevreleri, tutukluluk süresi boyunca hedeflerinin aslında TTB’ye müdahale etmek olduğunu itiraf eder nitelikte demeçler vermiş, Şebnem Hoca hakkındaki soruşturma süreci, bu hedef için bir kaldıraca dönüştürülmeye çalışılmıştır. Niyetinizi görüyoruz ve çok net ifade ediyoruz, başaramayacaksınız."
 
TTB'ye yönelik anti demokratik müdahale çabalarını reddettiklerini vurgulayan Ökten, "Hekim örgütümüz, aramıza dönen merkez konseyi başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı ile birlikte, meslek örgütümüzün tarihinden ve geleneklerinden aldığı güçle, ülkemizin önünde bulunan dönüm noktasında rolünü oynayacak; TTB’nin de ülkemizin de karanlığa teslim olmamasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "TTB susmadı, susmayacak", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı.