28 Eylül 2024 Cumartesi

TTB: İzin vermeyeceğiz

MHP tarafından Meclise sunulan yasa tasarısıyla TTB'nin adında yer alan "Türk" ifadesinin çıkarılması, hekimlerin tabip odalarına  zorunlu üyeliği şartının kaldırılması teklifine TTB'den tepki geldi. Açıklamada, "İktidar çevrelerinin bu teklifle tüm topluma vermek istedikleri mesajın ve yaratmak istedikleri korku ikliminin farkındayız. Meslektaşlarımızla birlikte meslek örgütümüzün bağımsızlığını savunarak bu fırsatçılığın sonuç almasına izin vermeyeceğiz" denildi.

AKP-MHP iktidarı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı tutukladıktan sonra şimdi de TTB yasasını değiştirme gayretinde.

MHP Antep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan imzasıyla Meclise sunulan teklifte Türk Tabipleri Birliği'ndeki Türk ifadesinin çıkarılması istendi. Gerekçe olarak ise, "Vatan savunması yapan kolluk güçlerimizin moral ve motivasyonuna zarar veren açıklamalar, devlete karşı işlenecek en ağır suçtur" denilerek, hekimlerin kimyasal silah kullanımının araştırılması yönündeki açıklamalarına atıfta bulunuldu.

Yasa teklifinde aynı zamanda TTB'ye hekimlerin üye olma zorunluluğunun kaldırılması istenerek, hekim örgütünün içinin boşaltılması amaçlanıyor.

'SİYASAL BASKILARIN TAMAMI SONUÇSUZ KALDI'
Meclise sunulan düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Merkez Konsey Başkanları Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasının ardından farklı ülkelerden tabip odalarının verdiği desteğe işaret edildi. "Geçtiğimiz günlerde Dünya Tabipleri Birliği ile Alman (Bundesärztekammer), İspanyol (Organización Médica Colegial de España) ve İngiliz (British Medical Association) tabip birlikleri gibi birçok ülke tabip kuruluşlarından Merkez Konseyi Başkanı tutuklanan meslek örgütümüze destek mesajları birbiri ardına iletilmişti. Anlaşılacağı üzere ülke tabip birliklerinin isimlerini nereden aldıkları bellidir" denilen açıklamada, meslek kuruluşlarının yapısının gündelik siyasi ihtiyaçlara göre değiştirilemeyeceği vurgulandı. Bugüne kadar TTB'ye yönelik sayısız siyasal baskı ve müdahale yaşandığı hatırlatılan açıklamada, tamamının sonuçsuz kaldığı anımsatıldı.

CİDDİYETSİZ KANUN TEKLİFİ
TTB Kanununun Anayasal koruma altında olan olduğu belirtilen açıklamada, Meclise sunulan kanun teklifinin ciddiyetsiz olduğu vurgulanan açıklamada, hekimlerin TTB'ye zorunlu üyelik şartının kaldırılmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi.

'MESLEK ÖRGÜTLERİNİ SUSTURMA ÇABASI'
Açıklamada, "Görevini icra eden tüm hekimlerin, dünya örneklerinde de olduğu gibi kendi meslek örgütlerinin doğal üyesi sayılmaları doğru ve ilkeli bir yaklaşımdır. 12 Eylül darbesiyle kamu için kaldırılan bu zorunluluğun bugün tümüyle isteğe bırakılması hekimlik mesleğinin icrasında deontolojik problemler oluşturacak ve Anayasa'nın 135. maddesine açıkça aykırılık oluşturacaktır. Böylesi bir çabanın meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, sendikaları ve sivil toplumu güçsüz hale getirme, etkisizleştirme, mümkünse tamamen susturma amacını taşıdığı açıktır" denildi.

İktidarın hazırladığı bu kanun teklifiyle toplumu korkutma çabası içinde olduğuna dikkat çekilen TTB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Geçmişte olduğu gibi bugün de evrensel hekimlik değerleri çerçevesinde toplum sağlığı, meslektaşlarımızın özlük hakları ve demokrasi için mücadele veren meslek örgütümüze yönelik antidemokratik müdahalelere karşı duracağız. Meslektaşlarımızla birlikte meslek örgütümüzün bağımsızlığını savunarak bu fırsatçılığın sonuç almasına izin vermeyeceğiz. Hekimler, kendi meslek örgütleriyle ilgili kararları siyasal iktidarlardan bağımsız olarak meslek örgütlerinin meşru organları aracılığıyla almayı sürdüreceklerdir."