28 Eylül 2024 Cumartesi

TTB: Geri adım atmayacağız

TTB merkez Konseyi üyelerinin yargılandığı dava sonrası yapılan açıklama dava avukatlarından Ersoy, tarihi yargılamalardan olan davada yaşanan usulsüzlükleri sıraladı bu nedenle mahkemeyi ve hakimi reddettiklerini kaydetti. TTB İkinci Başkanı Ökten ise TTB'nin ve temsilcilerinin sorumluluklarının farkında olduklarını ve bir adım geri atmadan mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.  

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına dönük açılan davanın ilk duruşması, Ankara Dışkapı Adliyesi'nde görüldü. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler, milletvekilleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri alınmadı. Davanameyi hazırlayan savcının katılmadığı duruşmada mahkeme heyeti tüm talepleri reddederek, itirazları yok sayarak duruşmayı şubat ayına erteledi.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapıldı. "TTB'ye dokunma, mesleğimize, örgütümüze sahip çıkıyoruz" pankartı açıldı; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Êlih Milletvekili Necdet İpekyüz, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker ile çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Bir yargılama tiyatrosunun gerçekleştiğini belirten TTB üyeleri savcının dahi olmadığı bu duruşma sonrası dahi hiçbir şekilde hiçbir yerde mücadeleden vazgeçmeyeceklerini, hakikate, bilime, etiğe olan güvençle yürüyeceklerini kaydetti.

Açıklamada sık sık, "Hak, hukuk, adalet", "TTB susmadı susmayacak" sloganları atıldı.

AV. ERSOY: SAVCI DAVASINI TAKİP ETMİYOR
TTB Hukuk Bürosu avukatlarından Verda Ersoy, bu duruşmanın tarihi olduğunu ve buna göre hareket edilmesini istediklerini, gerekli usullerin yerine getirilerek yürütülmesi gerektiğini bildirdiklerini hatırlattı. Davanameyi hazırlayan savcının mahkeme salonunda olmadığına dikkat çeken Ersoy, davanın hukuk davası olduğunu bu nedenle savcının bulunmak zorunda olduğunu belirtti. Ersoy, "Savcı davasını takip etmiyorsa, biz de takip etmeyeceğiz dedik. Reddedildi" dedi.

'MAHKEMEYİ, HAKİMİ REDDETTİK'
Usulen eksiklikleri sıraladıklarını kaydeden Ersoy, hukuk davalarında öncelikle davanın şartlarının incelenmesi gerektiğini ancak davanamenin doğru düzenlenmediğini, taraf olarak TTB Merkez Konseyi'nin gösterildiğini olması gerekenin görevden alınması gereken her bir kişinin tespit edilip adıyla bir dava açılması gerektiğini bu nedenle de davayı reddettiklerini belirtti. Bu taleplerinin reddi üzerine düzeltme için savcıya dosyanın gönderilmesini ve hukuken değerlendirilmesini istediklerini ancak bunun da reddedildiğini dile getiren Ersoy, "Davanamenin içerinde vakalarla ilişkili delillerin gösterilmesi konusunda da davanamenin yanlış açıldığını, başka tarihlerde başka belgelerin dosyaya konduğunu, tamamının hukuka aykırı olduğunu söyledik. Bu bakımdan da usul kurallarına uyulmasını istedik. Talebimiz reddedildi. Bundan sonrasında artık gerekçesiz bir şekilde taleplerimiz reddedildiği için gerekçeleri bilmek istediğimizi söyledik, açıklanmadı. Silahların eşitliği, adil yargılanma haklarımızı hatırlatarak bunlar üzerinden konuştuk. Mahkeme açıklama yapmadı. Bu davaya olan tarafsızlık inancımızı yitirdiğimizi belirterek mahkemeyi reddettik, hakimi reddettik" dedi.

Ersoy, duruşmanın 8 Şubat 14.30'a ertelendiğini duyurdu.

ÖKTEN: BİLİME, ETİĞE VE GERÇEĞE YASLANIYORUZ
Daha sonra TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten söz aldı.  Maruz kaldıkları tüm hukuksuzluklar karşısında TTB'nin  sağlık, demokrasi için Türkiye adına umut olmaya devam edeceğini kaydeden Ökten, bilim ve etiğe, gerçeğe yaslandıklarını vurguladı.

'MÜCADELEMİZ KARANLIĞA KARŞI'
Dünyanın döndüğünü savunduğu için yargılanan bilim insanı Galileo'yu hatırlatan Ökten, "Gün geldi dünyanın döndüğünü savunmak bile suç olmuş" dedi. Ancak bilimsel aklın savunulmasının ortaçağ karanlığını yırtıp attığını söyleyen Ökten, "TTB'nin mücadelesi de karanlığa karşı bir mücadeledir. Emek, demokrasi ve sağlık mücadelesidir. Karanlığı üstümüze örtüp engizisyon mahkemeleri kurma heveslerine karşı aydınlanma ve bilim mücadelesidir. Önlüğümüzün beyazının mücadelesidir" ifadelerini kullandı.

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Kendilerine saldıranlar şimdilik güçlü olsa da hakikatin er ya da geç ortaya çıkacağını ne TTB'nin ne de temsilcilerinin halk sağlığını korumak, geliştirmek, kolay ulaşabilir nitelikli sağlık hizmeti için çalışmak, meslek ahlakını korumak ve geliştirmek, tıp eğitiminin niteliğini korumak, mesleki çıkarları her platformda savunmak, üyelerinin maddi ve manevi haklarını korumak ve geliştirmek sorumluluklarını yerine getirmekten geri adım atmayacağını vurgulayan Ökten, "Bilime ve etiğe güveniyoruz cesaretimiz buradan geliyor" dedi.

Açıklama, "TTB susmadı susmayacak" sloganıyla sona erdi.