28 Eylül 2024 Cumartesi

Translara yönelik nefret suçuna karşı eylem ve etkinlikler

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü'nde düzenlenecek eylem ve etkinliklerle translara yönelik nefret suçları bir kez daha gündeme taşınacak.

Tarih 28 Kasım 1998. ABD'li siyah trans kadın Rita Hester, Boston'daki evinde göğsüne aldığı bıçak darbeleriyle katledildi. Rita'nın katledilmesinden beş gün sonra, 250 kişinin katılımıyla katliamın gerçekleştiği Allston semtinde mumlarla gece yürüyüşü düzenlendi.

4 Aralık gecesinde gerçekleşen yürüyüşten bir yıl sonra trans avukat Gwendolyn Ann Smith'in internet üzerinden başlattığı Remembering Our Dead (Ölülerimizi Anmak) isimli kampanya sonucu 20 Kasım, Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü olarak organize edildi.

Smith'in kampanyası uluslararası bir anma gününe de dönüştü.

RESMİ RAKAMLARA GÖRE 14 YILDA 4 BİNE YAKIN TRANS KATLEDİLDİ
Trans cinayetleri ne Hester'le ilkti ne de son. Transgender Europe'un raporuna göre Ocak 2008 ve Eylül 2020 yılları arasında dünya çapında 3 bin 664 trans katledildi. Üstelik bu katliamlar sadece basına yansıyanlar. Yine Transgender Europe'un raporuna göre 1 Ekim 2021 ile 30 Eylül 2022 arasında en az 327 trans kadın katledildi.

20 Kasım katledilen trans kadınları anmak için düzenlenirken ayrıca translara yönelik nefret suçlarını ve transların yaşam mücadelesini de gündeme taşıyor.

Türkiye'de de translara yönelik şiddet günden güne artıyor, trans katilleri ise yasalar eliyle korunuyor. 2006 yılında Ankara Esat-Eryaman'da gerçekleşen trans katliamı sonrası ilk kez "nefret saikiyle işlenmiş suçlar" kavramı literatüre girdi.

Türkiye'nin ilk trans hakları derneği olan Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği 2008'den bu yana düzenlediği eylem ve etkinliklerle Eryaman'da pompalı tüfekle katledilen trans kadın Dilek İnce'nin hem adını yaşatıyor hem de translara yönelik nefret suçlarını gündemleştiriyor.

İZMİR
İzmir 20 Kasım Platformu ise İzmir Barosu önünde 18.00'de translarla dayanışmak ve "bir kişi daha eksilmeyecek" şiarıyla basın açıklaması düzenlenecek.

ESKİŞEHİR
Pride Eskişehir'in çağrısıyla 20 Kasım günü saat 18.00'de Halkevi önünde, "Baskıyı, şiddeti ve sansürü kabul etmiyoruz. Yitirdiğimiz her bir arkadaşımızın hesabını soracağız" diyerek açıklama yapılacak.