28 Eylül 2024 Cumartesi

TJA'lı kadınlar itirafçıların yalan beyanlarıyla tutuklandı

25 Kasım'dan 4 gün sonra Ankara merkezli yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 21 TJA'lı kadından 8'i tutuklandı, 13'ü hakkında ev hapsi kararı verildi. Yalancı itirafçı beyanları, yürüttükleri kadın çalışmaları ve eğitimleri, DAİŞ'in saldırılarına karşı eylemler, TJA ajandası, banka hesaplarının bulunmaması tutuklamalara gerekçe yapıldı.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti 8 kadınının tutuklanmasına, 13'ü hakkında ev hapsi kararı verilmesine gerekçe yapılanlar gözaltı ve tutuklama kararlarının siyasi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 50 kadın hakkında gözaltı kararı verilirken, 29 Kasım günü Ankara, Muş, Mardin, İstanbul, Amed, Adana, Siirt, Van, Ağrı, İzmir, Urfa, Mersin, Antep ve Şırnak'ta 57 eve baskın yapıldı ve 21 kadın gözaltına alındı.

8 TUTUKLAMA, 13 EV HAPSİ
Gözaltına alınan kadınlar 36 saatlik otobüs yolculuğuyla Ankara'ya getirildi. Ankara'da gözaltında işkenceye maruz kalan TJA'lı kadınlar, işkenceyi protesto etmek için polise ifade verdi. 4 gün sonra Ankara Adliyesi'ne çıkarılan Figen Aras, Mekiye Ormancı, Figen Ekti, Didar Çeşme, Bedia Akkaya, Hatice Güngör, Hülya Kınağu ve Gülistan Dehşet tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Hapishanesine götürüldü.

Yeliz Ayyıldız Kıyak, Hülya Taşar, Zekiye Güler, Sultan Esen, Meral Şimşek, Zeynep Boğa, D.A., Merve Tekin Demirel, Hazal Aras, Aysel Ceylan, Beritan Canyaş, Tamcihan Çelebi ve Amed'ten Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Hatice Ay, mahkeme tarafından ev hapsi şartıyla serbest bırakıldı.

BAZ BİRLİKTELİĞİ SUÇA KONU OLDU
TJA çalışmaları yürütmenin suç sayıldığı polis fezlekesinde, kadınların, 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi olmaları, birbiriyle telefon görüşmeleri, HTS kayıtlarına dayandırılan baz birlikteliği, 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası'nda çelişkili beyanlarıyla bilinen Ulaş isimli itirafçı, açık itirafçı Merdan Rüştü Ovalıoğlu, Gül Tanrıverdi ve Sami Baran'ın yalan beyanları, tutuklamaya gerekçe yapıldı. İtirafçı Ulaş ve Ovalıoğlu'nun gözaltındaki kadınları "Kandil'de gördüm" şeklindeki beyanları tutuklamanın temel dayanağı yapıldı.

KADINLARLA EĞİTİM SUÇ
TJA içerisinde kadın çalışması yürütmekle suçlanan Kadın Akademisi üyesi Figen Aras, kadınlara eğitim vermekle suçlandı.

Mekiye Ormancı'nın, Diyarbakır ve Van'da kadın çalıştayları ve konferanslarına katılması, davet üzerine İsveç'te katıldığı bir konferansta kadın katliamlarına dair değerlendirmeleri suça konu edildi.

Bedia Akkaya'nın ise tutuklanmasına, evinde TJA'ya ait ajandanın bulunması gerekçe yapıldı.

DAİŞ'İ PROTESTO ETMEK SUÇ SAYILDI
KJA ve TJA'da çalışma yürütmekle suçlanan Hülya Kınağu'nun, benzer suçlamaların yanı sıra DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırıları sırasında Suruç sınırında protesto eylemlerine katılması suçlama konusu yapıldı. Kınağu'nun bankacılık işlemleri bulunmamasının tutuklamaya gerekçe yapılması ise kararın siyasi olduğunu gösterdi.

Gülistan Dehşet de itirafçıların yalan beyanlarının yanı sıra DAİŞ saldırılarını protesto eylemlerine katıldığı bahanesiyle "örgüt yöneticisi" olduğu iddiasıyla tutuklandı.