28 Eylül 2024 Cumartesi

Til Temir'de yaşayan Serêkaniyêli göçmenler: Topraklarımıza dönmek istiyoruz

İşgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Serêkaniyê göçmenleri, Türk devletinin saldırılarının üç yıldır devam ettiğine dikkat çekti. Dünyanın bu saldırılara "dur" demesi gerektiğini beliren Serêkaniyêliler, umutla topraklarının özgürleşeceği günü beklediklerini dile getirdi.

Türk devleti ve çetelerinin 2019 yılında Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgal etmesinin ardından Til Temir'e göç etmek zorunda kalan Serêkaniyêliler, burada da saldırı altında. Yüzbinlerce göçmen kış aylarında zorluklarla mücadele ederek yaşamlarını sürdürüyor. Kamplarda yaşayan göçmenler, umutla işgalin son bulmasını ve topraklarına geri dönmeyi bekliyor.

Til Temir'e bağlı köylerde yaşayan Serêkaniyêli göçmenler, işgal saldırılarını ve yaşadıklarını ETHA'ya anlattı.

'SALDIRILAR İŞGAL SONRASINDA DEVAM ETTİ'
Üç yıl önce işgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Hisên Elî, "Türk devletinin işgali altında yaşayamazdık" diye konuştu. Serêkaniyê ve Girê Spî'den yüzbinlerce kişinin göç ettiğini hatırlatan Elî, işgal sonrasında ise saldırıların aralıksız devam ettiğini dile getirdi, "Türk devleti 3 yıldır bize saldırıyor" dedi. Türk devletinin desteklediği DAİŞ çetesine karşı binlerce şehit verdiklerini söyleyen Elî, "güvenlik koridoru" gibi bahanelerle her gün köy ve şehirlerin bombardımana tutulduğunu söyledi.

"Türk devleti bizden ne istiyor" diye soran Elî, gece-gündüz devam eden saldırıların durmasını istediklerini ifade etti, "Biz şehrimize memleketimize geri dönmek istiyoruz" diye konuştu.

'TOPRAKLARIMIZA DÖNMEK İSTİYORUZ'
Serêkaniyêli göçmen Fewaz Qado Hido da üç yıl önce işgal saldırıları nedeniyle göç ettiklerini kaydetti. Türk devleti ve çetelerinin saldırılarının Til Temir'de de sürdüğünü belirten Hido, saldırıların dünyanın gözü önünde yaşandığını ifade etti. Serêkaniyê halkının DAİŞ'e karşı mücadelede yüzlerce şehit verdiğini belirten Hido, işgal altındaki topraklarına geri dönmek istediklerini söyledi.

'ÜZERİMİZE YAĞMUR DA YAĞIYOR, BOMBA DA YAĞIYOR'
Serêkaniyê'den çıkmak zorunda kaldıktan sonra yaşadıkları zorlukları anlatan Serêkaniyê göçmeni Mista Xafo, yaşlısıyla çocuğuyla zor durumda kaldıklarını kaydetti. İşgalin son bulmasını ve memlekete dönmek istediğini belirten Xafo şöyle konuştu: "Bu (Erdoğan) bizden ne istiyor? O'nun yüzünden göç ettik. Sabahtan akşama kadar toplarla, uçaklarla bize saldırıyorlar. Biz artık nereye gideceğiz? Önceden göç ettik. Bu sefer nereye gideceğiz? Artık bir yere gitmeyeceğiz."

Türk devletinin saldırılarıyla halkı göçe saldırdığını belirten Xafo, "Avrupa, insan haklarından bahsediyor. Nerede insan hakları?" diye sordu. Kış aylarında çektikleri zorlukları anlatan Mista Xafo, "Üzerimize yağmur da yağıyor, bomba da yağıyor" dedi.

'İNSANLIK BUNU KABUL ETMEMELİ'
Göçmen kampında yaşayan Mihemed Ebdo da Türk devletinin üç yıldır aralıksız biçimde topraklarına saldırdığını kaydetti. Dünyanın saldırılar karşısında kayıtsız ve sessiz kaldığını ifade eden Ebdo, "İnsanlık bu şeyi kabul etmemeli. Evimize, topraklarımıza dönmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.