28 Eylül 2024 Cumartesi

TGS: Matbaa çalışanları için acil önlem alınmalı

Matbaa çalışanları için yeterli önlemlerin hala alınmadığını duyuran TGS, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na zorunlu önlemlerin alınması için çağrıda bulundu. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) matbaa çalışanları için acil önlem çağrısında bulundu. Koronavirüs salgınının hızla arttığı günlerde sağlık, hizmet sektörü ile basın iş kolunun öneminin ber kez daha kendini hissettirdiğini kaydeden TGS, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için her şart altında görevini yürüten medya çalışanlarının can güvenliğini sağlamanın bir kamu görevi olduğunu dile getirdi. 

Ancak matbaa çalışanları için yeterli önlemlerin hala alınmadığını duyuran TGS, sağlıksız koşulların sadece matbaa işçilerini değil ayna zamanda kamu sağlığını tehdit ettiğini hatırlattı. Başta medya sahipleri olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına seslenen TGS, zorunlu gördükleri önlemleri almaya çağırdı. TGS, şu önerilerde bulundu:

Tüm matbaalarda işten atmalar salgın süresince yasaklanmalıdır.
Vardiyalar yeniden düzenlenmeli, her vardiyanın bir diğeri ile teması en aza indirilmelidir.
Kronik rahatsızlığı olan ve risk grubundaki tüm çalışanlar ile çocuk, yaşlı ve engelli bakımından sorumlu çalışanlar, salgın bitine kadar ücretli izinli sayılmalıdır.
İşe girişlerde işçilerim ateşi ölçümü yapılmalıdır. İşyerlerinde her çalışana yetecek kadar maske, eldiven, dezenfektan bulundurulmalı, koruyucu önlemler alınmalıdır.
Yemekhanelerde yemekler kapalı tabldot şeklinde servis edilmeli, her çalışanın masada tek oturması sağlanmalıdır.
İşçi servislerinin günlük dezenfeksiyonu yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine uygun olarak her bir servis aracı, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50'si oranında yolcu kabul etmelidir.
Salgının daha da büyüme ihtimaline karşı tüm matbaalar, faaliyetini bir süreliğine durdurmak ve çalışanlarını ücretli izne çıkarmak için gerekli hazırlıkları yapmalıdır.