28 Eylül 2024 Cumartesi

'Tersanelerde virüs önlemi yetersiz, işçiler ücretli izne çıkarılmalı'

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda tersaneler hep gündemde oldu. Koronavirüs nedeniyle bu risk daha da artmış durumda. Limter-İş Genel Başkanvekili Levent Akhan, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti ancak asıl sorunun işçilerin ücretli izne çıkarılmaması olduğunu kaydetti.

Ağır ve tehlikeli iş kolu olmasına rağmen işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı tersaneler, koronavirüs nedeniyle işçilerin sağlığı daha büyük risk altında.

Binlerce işçinin yan yana çalıştığı tersanelerde korovirüse ilişkin alınan ya da alınmayan önlemlere ilişkin DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanvekili Levent Akhan ETHA'ya konuştu.

Koronavirüs salgınını önlemek için "Evde kal" çağrıları yapıldığını hatırlatan Akhan, binlerce işçinin çalışmak zorunda olduğunu belirtti, Erdoğan tarafından açıklamanan pakkette işçilere dair hiçbir şeyin olmadığını vurguladı. İşçilerin sağlığının korunması ve geçimlerinin garanti altına alınması için DİSK'in yaptığı açıklamayı hatırlatan Akhan, tüm işçilerin ücretli izne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Koronavirüse karşı bazı tedbirlerin alındığını ancak bunu yeterli olmadığını ifade eden Akhan, "mesafeli durun" açıklaması yapılmasına rağmen tersanelerde böyle bir durumun olmadığını, işçilerin burun buruna çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Tuzla'da bulunan belli başlı tersanelerde bazı önlemlerin alındığını ifade eden Akhan, şunları söyledi: "Çalışma ve barınma alanları dezenfekte ediliyor. İşçilerin soyunma odaları ve yemekhaneleri dezenfekte ediliyor. Ancak 'evde kal' çağrılarına patronlar uymuyor. İşçileri çalıştırmaya devam ediyor. İşçiler evlerine gidiyorlar, işçilerin iş yeri dışında yaşamları var. İş yerinde bazı tedbirler almaya çalışılıyor ama işçilerin evlerinde yaşayacağı sıkıntının karşısında ne yapacağını, virüsün bulaşması sonucu ne yaşayacağı aslında ortada."

60 yaş üzeri çeşitli kronik hastalığı olan işçilerin bazı tersanelerde ücretsiz izne çıkarıldığını söyleyen Akhan, "Koronavirüsün yaygınlığıyla birlikte tersanelerde üretim düştü. Bu nedenle işçiler ücretsiz izne çıkarılıyor. Bir işçinin, tersanede yövmiye üzeri çalıştığını düşünürsek bu işçinin yaşam garantisini kim verecek, geçim sıkıntısını kim nasıl çözecek, gıdayı kim verecek? İşçi, 2 hafta evinde kaldıktan sonra işe başladı, geride kalan 15 günü nasıl telafi edilecek? Bunun açıklaması yok, güvencesi de yok. Güvencesi olmadığı için de diğer işyerlerinde yaşandığı gibi Tuzla'daki tersanelerde de benzer sorunlar yaşanıyor" diye konuştu.