27 Eylül 2024 Cuma

Tekirdağ ve Bandırma'da çok sayıda tutsak sürgün edildi

Tekirdağ, Bakırköy ve Bandırma'dan bulunan onlarca tutsak farklı hapishanelere sürgün edildi. Tutsaklar ayrıca koğuş baskınlarında darp edilerek, hakaretlere maruz kaldı.

Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nden geçtiğimiz hafta 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne sürgün edilen 12 tutsağın darp edildiği bildirildi. T Tipi Hapishanesi'nin kadın ve çocuklara ayrılacağı nedeniyle gerekçelendirilen sürgün sırasında, tutukluların ring aracında askerler tarafından hakarete maruz kaldıkları belirtildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Erdoğan Alayumat'ın haberine göre; avukatları aracılığıyla maruz kaldıkları durumu aktaran tutsaklar, F Tipi Hapishanesi girişinde çıplak arama dayatması yapıldığını, bunu kabul etmedikleri için darp edildiklerini ifade etti. Tutsaklar, kitap ve elbiselerine el konulduğunu da belirtti. Öte yandan aynı hapishanedeki 3 tutuklu da 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildiklerini, yine burada çıplak arama dayatıldığını ve darp edildiklerini söyledi. 

BAKIRKÖY'DE KOĞUŞLAR BASILDI
Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde, Cuma günü C9 ve C10 koğuşlarına baskın yapıldı. 100'ün üzerinde gardiyanın katıldığı baskınlarda, koğuşların dağıtıldığı, tutsakların dolaplarındaki kişisel eşyalarının yerlere atıldığı ve radyolarına el konulduğu bildirildi. Baskın sırasında bazı kadın tutsakların uygulamaya tepki gösterdiği için gardiyanlar tarafından boğazları sıkılarak darp ve tehdit edildiği belirtildi.

Yaşanan uygulamaya ilişkin tutsakların suç duyurusunda bulunduğu ifade edilirken, Bakırköy Kadın Hapishanesi yönetimi yaşananları yalanladı. İsmini vermeyen bir yetkili, uygulamayı "rutin arama" olarak savundu.

BANDIRMA'DA 25 TUTUKLU SEVK EDİLDİ
Hak ihlallerinin yoğun yaşandığı hapishanelerden biri olan Balıkesir Bandırma Kapalı Hapishanesi'nde, 12 Şubat'ta 25 tutsak Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edildi. Sürgün sırasında tutsakların darp edildiği, bunlardan birinin de İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklu listesinde olan Abdullah Onğunlu olduğu belirtildi. Onğunlu'nun ağabeyi Mehmet Onğunlu, kardeşinin 26 yıldır hapishanede olduğunu ve birçok hastalığı olduğunu söyledi. 

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Sürgünleri öğrenen aile Bandırma Hapishanesi'ni arayan Mehmet Onğunlu, hapishanenin de sürgünleri doğruladığını ifade etti. Kardeşinin ağır hasta tutuklu olduğunu, hastalığından kaynaklı kendilerine yakın bir hapishaneye sevkinin yapılması için Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğü'ne (CTE) defalarca başvuru yaptıklarını ve cevapsız kaldığını aktaran Onğunlu, tutsakları darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerin ekledi.