28 Eylül 2024 Cumartesi

'Tecrit mahpusu yaşamdan sürgün etmektir'

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 413. F Oturumunda hasta tutsak İmam Aksoy'un durumunu gündeme getirdi. Aksoy'un, görme yetisini neredeyse tamamen kaybetmiş durumda olduğu belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 413. F Oturumunda, hasta tutsak İmam Aksoy'un sağlık durumuna dikkat çekti.

İnsan hakları savunucularının, Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapması yine polis tarafından engellendi. Açıklama dernek binası önünde düzenlendi.

Bu haftanın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Taylan Bekin, hapishanelerin günümüzde insan hakları ihlallerinin yoğun yaşandığı yerler olarak anıldığını belirtti.

Bekin, "Tecrit bir işkencedir" dedi ve hasta tutsaklar üzerinde maddi ve manevi açtığı zararlara işaret etti. Bekin, tutsakların hastaneye götürülürken sözde güvenlik gerekçesiyle kelepçeleme/tek kişilik ring uygulamalarının da bir işkence yöntemi olduğunu sözlerine ekledi.

Yasal yayınların tutsaklara verilmediğini ifade eden Bekin, "Yaşanan tecrit mahpusu yaşamdan sürgün etmeye çalışmaktır" dedi.

413. hafta F Oturmasında Bekin, hasta tutsak İmam Aksoy'un durumunu ailesinin aktarımlarıyla paylaştı:

'TELEFONDA KONUŞMUYOR, KONUŞURKEN UYUYOR...'
"Yaklaşık 4 yıl önce, Edirne F Tipi Hapishanesi'nde psikolojik sorunlar yaşamaya başladı ve bu sorunlar hızla arttı. Bu nedenle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 2 ay yatırıldıktan sonra Metris R Tipi Hapishanesine sevk edildi. Her gün düzenli ilaç kullanması gereken Aksoy, gözlerinde ileri derecede görme sorunu ve tedavi edilmemesi halinde görme yetisini kaybetme tehlikesi içeren bir hastalığı olmasına rağmen, ruhsal hastalığı nedeniyle içine düştüğü ağır kuşku ve güvensizlik psikolojisi içinde göz muayenesine dahi gitmemekte, tedavi yapılamaması nedeniyle de her geçen gün görme yetisini kaybetmektedir."

Bekin, Aksoy'un vasisinin anlatımına göre tutsak düşmeden önce hiç bir sağlık sorunu olmadığını vurgulayarak, "Sonrasında toparlanamadığı gibi gün geçtikçe ağırlaşmakta olduğunu görüyorum. Artık sadece açık görüşüne gidiyorum çünkü kapalı görüşte telefonu bile tutamıyor, bir süre sonra elinden düşüyor. Konuşmuyor, ben konuşurken bir de bakıyorum uyuyor" şeklinde konuştu.

Bekin, "Sürekli ilaç kullanıyor, hiç hareket etmiyor ve gittikçe kilo alıyor" dedi ve ekledi: "Yanındakiler olmasa ilaç almayı hatta yemek yemeyi dahi unutuyor. Kendisine ve gözlerine zarar vereceklerini söyleyerek hastaneye, muayeneye gitmiyor. En son şubat ayının başında görüşüne gittiğimde toplam 5 dakika bile konuşamadı. Görme yetisini neredeyse tamamen kaybetmiş durumda."

Bekin, hak savunucuları olarak tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını talep etti.

Oturum, "İnsan haklarıyla insandır" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.