28 Eylül 2024 Cumartesi

Tecride karşı Konak Meydanında eylem

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve savaşa karşı İzmir'de yasaklı Konak Meydanında eylem yapıldı. Polis saldırısının yaşandığı eylemde, "Faşizmi yıkacağız, tecridi kıracağız" denildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) tarafından, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve savaşa karşı İzmir'de eylem yapıldı.

POLİS SALDIRISINA SLOGANLARLA DİRENİŞ
Yürüyüşün başlayacağı Konak Meydanını polis saatler öncesinde ablukaya alarak giriş çıkışları kapattı. Fakat kitle her şeye rağmen meydandaki Saat Kulesi önünde toplandı. Yıllardır yasaklı ilan edilen eylemlerin yapılamadığı meydana çıkan kitle "Biji berxwedana zindanan" sloganını attı. Kitleyi çembere alarak saldıran polis, HDP PM üyesi Hacay Yılmaz ve İl Eşbaşkanı Çınar Altan'ın da aralarında bulunduğu 42 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe takılırken, kitle "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarını atarak uzun süre direndi.

'FAŞİZMİ YIKACAĞIZ, TECRİDİ KIRACAĞIZ'
Polis saldırısı ve gözaltılar eylemi engelleyemedi. Gençler, "Faşizmi yıkacağız, tecridi kıracağız" pankartıyla Konak iskelesinden Konak Meydanına doğru yürüyüşü geçti. Meydana gelen gençlerde burada ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alındı.

Saldırı sırasında Hogir Kaya fenalaşarak bayıldı. Kaya daha sonra Bozyaka Devlet Hastanesine kaldırıldı. Gözaltına alınanların Çankaya'da bulunan İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.

HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay ile Felaknas Uca'nın Konak Meydan'ında yapmak istediği açıklamayı engellemeye çalışan polis, gazetecileri alandan uzaklaştırmak istedi.

SLOGANLARLA DBP BİNASINA YÜRÜNDÜ
Polis saldırısı ve çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına rağmen dağılmayan kitle "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Biji berxwedana zindanan" sloganlarını atarak DBP binasına yürüdü.

Polis, parti binası önündeki kitleyi ablukaya aldı. Kitle uzun süre sloganlarla bekleyişini sürdürdü.