28 Eylül 2024 Cumartesi

Tecride karşı Kadıköy'de direniş

Adalet Nöbeti'ni Kadıköy'de sonlandırmak isteyen ailelere ve dayanışma için orada olanlara saldıran polis işkencesi de tehdidi de iradeyi kıramadı. Kadıköy'ü direniş alanına çeviren kitlenin sloganları polis şiddetine rağmen hiç susmadı. İrade savaşına dönen günün kazananı işkenceye boyun eğmeyen direnenler oldu.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların ailelerinin bir yıldır devam ettirdiği Adalet Nöbeti, 39'uncu haftasında, "Hasta ve infazı yakılan tutsaklara özgürlük, tecride son" sloganıyla İstanbul Kadıköy'deki Boğa Heykeli önünde kitlesel yürüyüşle sonlandırılmak istendi.

KADIKÖY SAATLER ÖNCESİNDE ABLUKAYA ALINDI
Yürüyüşten saatler önce Kadıköy polis ablukasına alındı. HDP Kadıköy İlçe binası ve Söğütlüçeşme Marmaray ve Metrobüs durağı TOMA, gözaltı araçları ve polis barikatlarıyla kapatıldı. Neredeyse her sokak başına barikat kuruldu. Boğa meydanında polisler konuşlanırken etrafı TOMA ve gözaltı araçlarıyla kapatıldı.

Tuzla ve Kartal'dan gelen bir grup Söğütlüçeşme durağında iner inmez gözaltına alındı.

PİROĞLU: POLİS TERÖRÜNE SESSİZ KALMAYIN
Durağı ablukaya alan polislere HDP Milletvekili Musa Piroğlu tepki gösterdi. Hapishanelerden ölüm haberleri geldiğini vurgulayan Piroğlu, halka yönelik konuşmada ablukayı işaret etti ve "Bu polis terörüdür, sessiz kalmayın" çağrısında bulundu.

SLOGANLARLA BOĞA'DAN YÜRÜYÜŞ
Tutsak yakınları ve HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hasan Özgüneş, Şevin Coşkun'un da aralarında olduğu bir grup Kadıköy Belediyesi önündeki Atatürk anıtına, "Biji berxwedana zindanan", "Biji serok Apo" sloganı, zılgıt, alkış ve zafer işaretleriyle yürüdü. Tutsak yakınları hapishanelerde yaşananlara dikkat çekti ve bu zulmün sona ermesi için nöbette olduklarını söyledi.

ANNELERE SALDIRI: BİR ANNENİN BACAĞI KIRILDI
Açıklama henüz devam ederken polis annelere saldırdı. Çok sayıda kişi darp edildi, polis gözaltına almak istediği kişileri yere yatırarak dakikalarca işkence yaptı.

Saldırı esnasında Adalet Nöbetindeki anneler darp edildi, polis annelerden birinin başörtüsünü çekerek çıkardı. Saldırıda bir annenin de bacağı kırıldı.

POLİS SALDIRISI KİTLENİN İRADESİNİ KIRAMADI
İşkenceye rağmen kitlenin sloganları susmadı. Polis kitleyi trafik akarken caddeye sürdü. Polisin "güvenlik çemberi" adı altında oluşturduğu abluka gençler tarafından defalarca yarıldı. Kitleyi dağıtmak isteyen polise gençler sık sık yan yana gelerek zafer işareti yaparak sloganlar attı.

GÖZALTINA ALINANLARIN KAFASI DEFALARCA YERE VURULDU
Polis, gözaltına aldığı herkesi Kadıköy Belediyesi önündeki meydana kurdukları ablukanın içine alarak yere yatırarak işkence yaptı. Abluka içinde bulunanlara yakın mesafeden biber gazı sıkıldı. Polis gözaltına aldıklarının kafasını defalarca betona vurdu, ancak yine de iradeyi kıramadı.

İşkenceye tepki gösteren HDP'li milletvekilleri de darp edildi. Vekillerin halkla dayanışmasını engellemeye çalışan polis kalkanlarla vekilleri ablukaya aldı. Milletvekilleri gözaltı araçları alandan ayrılana kadar abluka içinde tutuldu.

Ablukadan çıkmaya çalışan HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun kolu kalkanların arasına sıkıştırılarak kırılmak istendi. Piroğlu, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganıyla tepki gösterdi.

ÖZEL HAREKAT POLİSİ GAZETECİLERİ TEHDİT ETTİ
Polis işkenceyi görüntülemeye çalışan gazetecilere defalarca cinsiyetçi küfür ederek saldırdı. Çekim yapmak için yüksek yerlere çıkan gazeteciler aşağı itilerek düşürülmeye çalışıldı. Saldırıyı telefonuyla çeken gazeteciler elinden telefonları alınarak yere fırlatarak kırılmaya çalıştı. Özellikle silahlarla gazetecilerin üzerine yürüyen özel harekat polisleri gazetecileri tehdit etti.

POLİS KAMERALARDAKİ GÖRÜNTÜLERİ SİLMEYE ÇALIŞTI
Gazeteciler de polis saldırısı ve tehdidine karşı geri adım atmadı. İşkenceyi belgelemek de ısrarcı oldu. Polis bunun üzerine gazetecilerin kameralarına el koymak ve görüntüleri silmek istedi. Ancak gazeteciler buna izin vermedi.

GAZETECİ TAŞTAN'A ABLUKADA İŞKENCE
Gazeteci Umut Taştan, polis tarafından ablukanın içine çekilerek yere yatırıldı, tekme ve yumrukla darp edildi. Yerde sürüklenen Taştan'ın dizinde ve elinde yaralanmalar oluştu, kulağına aldığı darbe nedeniyle kısa bir süre bilincini kaybetti. Bu esnada Taştan'ı yerden kaldırmak isteyen gazetecilere polis bir kez daha saldırdı.

Polise tepki gösteren gazeteciler, Taştan'ı almadan alandan ayrılmayacaklarını söyledi. Polis, "süpürme" denilen talimatla gazetecileri alandan uzaklaştırmaya çalışsa da gazeteciler alanda kalma ısrarını sürdürdü.

GAZETECİ KAYA İŞKENCEYİ BELGELERKEN GÖZALTINA ALINDI
Polis saldırıya tepki gösteren HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü'ye tokat attı. O anları kayda alan Artı TV kameramanı Mehmet Zeki Kaya polisin hedefi oldu. Polis Kaya'yı, darp edilerek gözaltına alırken, kamerasına el konuldu, görüntüler silindi.

KADIKÖY DİRENİŞ ALANINA DÖNDÜ 
Polisin işkencesine rağmen Kadıköy Belediyesi'nin önündeki meydanı ve etrafını direniş alanına çeviren kitle her saldırıya sloganlarla yanıt verdi. Polisin saldırısı karşısında kitle geri adım atmazken Kadıköy'ü direniş alanına çevirdi.

Öte yandan eylem sonrası darp raporu almak isteyen gazetecilerin bulunduğu hastaneye giden polis, gazetecileri taciz etti. Polisin eylemden sonra da gazeteciler takip ederek gittikleri kafede taciz etti.

Gözaltına alınan 70 kişi Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, Artı TV kameramanı Mehmet Zeki Kaya serbest bırakıldı.