28 Eylül 2024 Cumartesi

'Tahir Elçi'yi asla unutmayacağız'

Meslektaşları Bakırköy Adliyesi önünde Elçi'yi andı. Katledilişinin 7. yılında "em te ji bir nakin" denilen anmada, avukatların yedi yıldır yürüttüğü hak mücadelesi hatırlatıldı ve "Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyecek, Tahir Elçi'yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız" denildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledilişinin 7. yılında meslektaşları tarafından Bakırköy Adliyesi önünde anıldı. "Tahir Elçi ölümsüzdür" yazılı pankartın açıldığı anmada, "Hepimiz Tahir Elçiyiz" yazan Elçi'nin fotoğrafları taşındı. Anma Elçi anısına saygı duruşuyla başladı.

Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Hukuk, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı'nın düzenlediği anmada basın metinin ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Bilen okudu.

"Seni unutmayacağız/em te ji bir nakin" diyen Bilen, yedi yıl içinde rejimin avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük; siyasal, ekonomik tüm ideolojik saldırıları hayata geçirdiğini kaydetti. OHAL KHK'ları ile yeni bir rejim inşa edilirken; avukatların hakkında açılan sayısız davalarla, müdafii kısıtlılığı, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Bilen, "Pek çok arkadaşımız mesleğini icra edemez hale gelirken, pek çok arkadaşımız da objektif delillerden yoksun bir şekilde aylarca tutuklu kalmış ve hatta haklarında onlarca yılı bulan hapis cezalarına hükmedilmiştir. Yine Stajyer avukat meslektaşlarımıza haklarında devam eden soruşturma ya da dava olduğu gerekçesiyle avukatlık ruhsatları verilmemekte, adeta hukuk fakültesinde mesleğe hazırlanan öğrencilerden, yaşamı sorgulamamaları, itirazlarını dile getirmemeleri, demokratik haklarını kullanmaktan imtina etmeleri dayatılmaktadır" dedi.

Bilen, "Bizler, temel hak ve özgürlüklere dönük her türlü sınırlamanın karşısında olan, demokratik bir hukuk devletinin kriterlerinin yerine getirilmesi için mücadele yürüten, savaşı değil barışı esas alan hukukçular olarak ne şahsımıza, ne de adalet mücadelesi yürütürken temsil ettiğimiz toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında sessiz kalırız. Zira bizler başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın onurlu yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Ve Tahir Elçi katliamının yıldönümü vesilesiyle bir kez daha tekrar ediyoruz. Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyecek, Tahir Elçi'yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız" ifadeleri kullanıldı.