28 Eylül 2024 Cumartesi

Tahir Elçi davası: Reddi hakim talebine ret

Diyarbakır'da 2015 tarihinde katledilen Tahir Elçi davasında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesinden vazgeçilmesi kararına karşı avukatların yaptıkları reddi hakim talebi reddedildi.

Diyarbakır Sur'da 28 Kasım 2015'te katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasına bakan Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, "Tahir Elçi, siyasi bir suikasta kurban gitti" ifadeleri nedeniyle dinlenmesine karar verdiği eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu kararından vazgeçmesi üzerine dosya avukatlarının yaptığı reddi hakim talebi reddedildi.

MAHKEME DAVUTOĞLU'NU DİNLEMEKTEN VAZGEÇTİ
Haziran ayında görülen duruşmada, Davutoğlu'nun dinlemesi kararı alan mahkeme heyeti celse arasında yapılan müdahalenin ardından kararından vazgeçti. Bu kararın ardından dosya avukatları mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üye hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek herhangi bir sebep bulunmadığını öne sürdü, reddi hakim talebini oy birliğiyle reddetti.

Avukatların reddi hakim talebinin reddi kararının kaldırılması için Diyarbakır 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazdan da sonuç çıkmadı.

12'nci Ağır Ceza Mahkemesi, reddi hakim talebini reddeden Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının usul ve yasaya uygun olduğunu, kararda bir isabetsizlik bulunmadığını iddia ederek, talebi reddetti.