28 Eylül 2024 Cumartesi

Suruç için adalet talebi 55. ayında: Adalet mücadelesi kazanacak

Suruç şehitleri, katledilişlerinin 55. ayında anıldı. Adalet talebinin yükseltildiği eylemde konuşan HDP Milletvekili Ahmet Şık, faillerin bir gün mutlaka yargılanacağını belirtti; "Türkiye'nin siyasi tarihi hep böyle karanlık kalmayacak, kazın ayağının böyle olmadığını herkes görecek" dedi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 55. ayında Halitağa Caddesi'nde oturma eylemi yaptı.

Bu ayki oturuma ESP Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan, HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, İl Eş Sözcüsü Yoldaş Aydın, HDP Milletvekili Ahmet Şık, İl Eşbaşkanı Elif Bulut, SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz  ve gençlik örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Açıklama yapan Suruç şehidi Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız, 55 aydır her alanda adalet mücadelesini sürdürdüklerini vurguladı. 

33 aydır, "Canlı bombalı bir saldırı olabileceğine dair istihbarat varken saldırı neden engellenemedi?", "Katliamı gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz'e kim ya da kimler yardım etti?", "33 canımızı kaybetmemize neden olan ihmaller zincirinde kimlerin sorumluluğu vardı?" sorularının yanıtlanmasını istediklerini hatırlatan Yıldız, geçtiğimiz ay Suruç duruşmasının görüldüğünü söyledi. 

Hilvan'da görülen 13. duruşmada, katliam günü olay yerinde fotoğraf çekerken yakalanan ve üzerinden IŞİD bayrağı çıkan Abdullah Ömer Arslan'ın tutuklanmadığını, dosyanın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin'in bir kez dahi duruşmaya getirilmediğini kaydeden Yıldız, "Abdullah Ömer Arslan'ın katliama yardım ettiği yönündeki güçlü şüphelerimiz dikkate alınsın. Yakup Şahin'in mahkeme salonuna getirilmesi talebimizi de buradan bir kez daha yineliyoruz" diye belirtti.

Suruç şehitlerinin "Gezi'nin çocukları Kobane'yi inşaya gidiyor" şiarıyla yola çıktıklarını söyleyen Yıldız, Gezi direnişine katılanların yargılandığını ancak Gezi şehitlerinin duruşmalarında sorumluların korunduğunu söyledi. Yıldız, "Biz Suruç için istediğimiz adalet talebini Gezi'de ölümsüzleşenler için de istiyoruz" dedi.

ŞIK: AKLA HEP AYNI ADRES GELİYOR O DA DEVLET
Ardından HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık konuştu. Şık "Türkiye'de tüm siyasal tarih boyunca her karanlık suikastin, kanlı katliamın ardından fail olarak hepimizin aklında hep aynı adres geliyor, o da devlet. Bu dediğimden, 'Suruç katliamını AKP iktidarı yaptırdı' sonucu çıkarmayın diyorlar. Tamam çıkarmayalım da o zaman şu soru meşru değil midir; ele geçen sanıkların yargılanıyormuş gibi yapıldığı bir davada neden ailelerin gerçek faillerin bulunması konusundaki soruları yanıtsız bırakılıyor? Neden avukatların talepleri karşılanmıyor? Eğer ki AKP iktidarının sorumluluğu yok ise hukukun evrensel normlarını işleten bir yargı ile buyurun gerçek failleri ortaya çıkaralım. Ama benim şüphem yok ki, bu yapılmayacak. Çünkü, biz gerçek failin kim olduğunu, katliamda imzası olanlara yol verenlerin kimler olduğunu ve bu berbat iktidarlarının ömrünü uzatmak için bunları yaptığını gayet iyi biliyoruz" dedi.

Şık, faillerin bir gün mutlaka yargılanacağından şüphe duymadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin siyasi tarihi hep böyle karanlık kalmayacak, kazın ayağının böyle olmadığını herkes görecek" dedi.

HDK SÖZCÜSÜ UĞURLU: BU MÜCADELE KAZANACAK
HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Türkiye'de faili meçhul cinayetler ve katliamların yıllardır yaşandığını belirtti, "Suruç da bunlardan biri" dedi. Suruç'un, ilk katliam olmadığını ancak katliamların durdurulabileceğini kaydeden Uğurlu, adalet mücadelesinin büyütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Suruç ailelerinin taleplerinin kabul edilmesini isteyen Uğurlu, "Siyasi ritüellerle hareket eden bir yargı var ama bu böyle gitmeyecek. Ezilenler, ötekileştirilenler adalet istiyor. Bu mücadele kazanacak" dedi. 

'BU ADALET MÜCADELESİ KATLEDENLERİ YARGILAYACAK'
Ardından gençlik örgütleri adına Volkan Atmaca konuştu. Suruç katliamının 4. yıldönümünde Kadıköy'de yapılan anmaya yönelik polis saldırısını hatırlatan Atmaca, anmaya katılan bir çok kişi hakkında soruşturma açıldığını söyledi. 

"Suruç'u, katliamları önlemeyenler, onları ananları yargılamak istiyor" diyen Atmaca, şunları söyledi: "Suruç şehitleri, mücadeleyi seçti, umudu yaşatmak için yola çıktılar. Uğruna dövüştükleri dünya için halklara umut oldular. Onların iradesini sahiplenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Her gün intiharların yaşandığı, kadınların sokaklarda katledildiği bir sistemde mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Onların izinden mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu adalet mücadelesi, katledenleri yargılayacak. Suruç'un hesabı sorulacak, hiçbir düş yarım kalmayacak."

Konuşmaların ardından, 33 düş yolcusunun anısına 33 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

Eylem, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarının ardından sona erdi.