25 Eylül 2024 Çarşamba

Sudan tepkilere rağmen İsrail'le ilişkilerini normalleştirme kararı aldı

Yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı günlerdir eylemlerin sürdüğü Sudan'da hükümet, halkın tepkisini çeken yeni bir karara imza attı. Sudan, İsrail'le ilişkilerini 'normalleştirme' kararı aldı.

27 yıldır ABD'nin ambargosu altında tutulan Sudan, İsrail'le ilişkilerini 'normalleşme' kararını aldı. Kararla birlikte Trump, Sudan'ı 'teröre destek veren ülke' listesinden çıkardı. 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Donald Trump, Sudan'ın teröre destek veren ülkeler listesinden resmen çıkarma yönündeki kararı konusunda Kongreyi bilgilendirdi" ifadesi kullanıldı.

Kongrenin ayrıca, egemen bir devlet olarak Sudan'ın ABD mahkemelerinde yargılamaya maruz kalmaması için gerekli yasal düzenlemeyi de yapması gerekiyor.

TRUMP'IN 335 MİLYON DOLAR İSTEĞİ
ABD Başkanı Trump, pazartesi günü Twitter hesabından, Sudan'ın ABD'li terör kurbanlarına ve ailelerine 335 milyon dolar tazminat ödeyeceğini duyurmuştu. Trump, bu yapıldığında ülkeyi "Terörü Destekleyen Ülkeler" listesinden çıkaracağını belirtmişti.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk da devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, ABD'li terör kurbanları ve aileleri için Washington yönetiminin talep ettiği 10 milyar doları aşkın tazminatın bir yıldır yürütülen müzakereler sonucu birkaç yüz milyon dolara düşürüldüğünü ve salı günü itibarıyla hesaba yatırıldığını bildirmişti.

SUDAN 27 YILDIR AMBARGO VE YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA
ABD, El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'e 1991-1996 yıllarında destek verdiği gerekçesiyle Sudan'ı 'kara liste'ye almış, Sudan’a 1997’de ekonomik yaptırım uygulamaya başlamıştı. Ambargo Kenya ve Tanzanya’daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılar sonrası bunları daha da ağırlaştırmıştı.

HALK YOKSULLUĞA DA İSRAİL'LE ANLAŞMAYA DA TEPKİLİ
Öte yandan Sudan'da hayat pahalılığına ve yoksulluğa karşı hükümete yönelik gösteriler sürüyor. İki gün önceki eylemlerde polisin saldırısı nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi yaralandı. 

Sudan’da eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarını sona erdiren eylemlere liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakının en önemli bileşenlerinden Meslek Odaları Birliğinden (SPA) yapılan açıklamada, halkın hayat pahalılığı, ekmek, ilaç, yakıt gibi temel tüketim maddelerinin yetersizliğini protesto için sokağa çıktığı, geçiş hükümetinin ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkına saygı duymadığı belirtilerek eylemcilere yapılan müdahale kınadı.

Eylemlerde İsrail'le ilişkileri 'normalleştirme' kararı da protesto edildi. Başkent Hartum'da düzenlenen gösteriler sırasında Sudanlılar, ülkelerinin ile İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmek için tüm girişimleri reddettiklerini vurgulayarak, İsrail bayrağını ateşe verdi.