28 Eylül 2024 Cumartesi

SES: Geçici çözümler yerine sağlık emekçisi sayısı arttırılmalı

SES, günü kurtarmaya yönelik politikalar üretilmesinin yerine sağlık çalışanlarının sayısının artırılmasını, atama bekleyen 400 bin sağlık çalışanının atamasının yapılmasını ve ihraç edilen emekçilerin görevlerine iade edilmesini istedi.

Türkiye’de sağlık hizmetleri çok az sağlık emekçisi ile yürütülüyor. Bu gerçeklik sürekli olarak reddediliyordu ancak Covid-19 salgınıyla durum tüm açıklığıyla görüldü. Sağlık Bakanlığı, salgının neden olduğu açığı kapatmak iddiasıyla 14 bin temizlik çalışanı, 18 bin de sözleşmeli sağlık emekçisi ataması yaptı. Bu sayı ihtiyacın çok altındadır. OECD ülkelerinde ortalama 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 348 iken Türkiye’de ise 187, ebe ve hemşire sayısı 938 iken Türkiye’de ise 301’dir.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), ataması yapılan sağlık çalışanı sayısının son derece yetersiz olduğunu açıkladı. Dünya ortalamasının çok altında sağlık çalışanıyla hizmet verilmeye çalışıldığını vurgulayan SES, sayısı 400 bini bulan sağlık emekçisinin atanmasını, hukuksuz bir şekilde yürütülen güvenlik soruşturmaları ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilmiş on binlerce sağlık emekçisinin de görevlerine dönmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan’da yayınlanan Personel Hareketleri Genelgesine göre İstanbul’a göre düzenlemeler yapıldığını, ücretsiz izin ve yıllık izinlerin iptal edildiğini hatırlatan SES, "Bu genelge de tıpkı diğerleri gibi palyatif çözümler içermektedir. Covid-19 salgını ile mücadelede günü birlik çözüm çabaları yerine genel bir strateji belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Salgının bütün ülkeye yayıldığı gerçeği önümüzde dururken başka illerden İstanbul’a sağlık emekçisinin görevlendirilmesi birkaç gün içerisinde benzer sorunların diğer illerde de yaşanacağı gerçeğinin göz ardı edilmesi demektir. Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz, bu yaşandığında çözüm planınız nedir? Bu defa hangi illerden görevlendirme yapacaksınız?" diye sordu.

SES, "Çözüm ortadadır, derhal ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin kadrolu ataması yapılmalı, ihraçlar görevlerine iade edilmeli, güvenlik soruşturmaları iptal edilmelidir" talebini yineledi.