27 Eylül 2024 Cuma

Serdar Yücel: O fotoğrafın çekilmesi talimatını ben verdim

Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin davada tanık olarak ifade veren dönemin Samsun İl Jandarma Komutanı Serdar Yücel, katil Ogün Samast'ın Türk bayrağı ile poz verdiği fotoğrafın çekilmesi talimatını verdiğini kabul etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinde aralarında polislerinde olduğu 4'ü tutuklu 77 kişinin yargılandığı davanın 104. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya Hrant Dink'in arkadaşlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Duruşmada, dönemin Samsun Jandarma Komutanı Serdar Yücel, Şenol Çınar ve Zeki Erdem tanık olarak dinlendi. Tutuksuz sanıklar Ali Öz, Birol Ustaoğlu, Atilla Güçlüoğlu duruşmaya katıldı, tutuklu olanlar ise SEGBİS ile bağlandı.

'FOTOĞRAF VE KAYIT ÇEKİLMESİ EMRİNİ VERDİM'
Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanı Serdar Yücel tanık olarak SEGBİS aracılığıyla mahkemeye bağlandı. Dink'in katili Ogün Samast'ın asker ve polislerin arasında bayrakla poz verdiği fotoğrafın sorulduğu Yücel, "Fotoğraf ve kayıt çekilmesi emrini ben verdim. Ben bayraklı fotoğraf çekin demedim" dedi. Yücel, "Jandarma görüntülerinin basına sızdırılmasının şüpheli ve kasıtlı bir hamle olduğunu düşündüğümü müfettişlere söyledim" iddiasında bulundu.

Mahkeme başkanı, o dönemde Samsun Jandarma Komutanlığında görevli olan sanıkların isimlerini tek tek sayarak "FETÖ" ile ilişkilerinin olup olmadığını sordu. Yücel, "Bilgim yok" yanıtını verdi.

'TALİMAT ALMADAN BUNU YAPMAM MÜMKÜN MÜ?'
Dink'in katledildiği gün Samsun İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde astsubay rütbesinde olan, Ogün Samast'ı Samsun Otogarı'nda gözaltına alarak ilk sorgulayan dava sanığı Birol Ustaoğlu ise emniyette çay ocağındaki ilk mülakatı kendisinin gerçekleştirdiğini söyledi. Samast'ın "Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez" yazılı Atatürk posteri önünde, Türk bayrağı ile poz verdiği görüntüde yer alan Ustaoğlu, "Ama talimat almadan bunu yapmam mümkün mü? Yeri ben mi seçtim?" diye sordu.

Serdar Yücel, "Hayır, ön bilgi almak için ordaydınız. O bina Emniyet Müdürünün yetkisindedir" diye cevap verdi.

Duruşma dönemin İstihbarat Şube Müdürlüğünde Aşırı Sağ Faaliyetler Tim Komutanı Serkan Özel Serkan Özel ve çete başı Kürşat Yılmaz'ın dinlenmesi için yarın saat 10.30'a ertelendi.