25 Eylül 2024 Çarşamba

Şengalliler 'tasfiye planı'na karşı yürüyüş düzenledi

Şengal'da binlerce kişi "tasfiye planı" olarak değerlendirilen Bağdat-Hewlêr anlaşmasına karşı sokaklara çıktı.

Bağdat ile Hewlêr arasında Ekim ayında imzalanan bir anlaşma kapsamında, Şengal savunma güçlerinin tasfiyesi için 1 Nisan'a kadar Şengal Demokratik Özerk Yönetimi'ne süre vermişti.

Ancak özerk yönetim ve savunma güçleri Mustarafa El Kazımi hükümeti ve KDP'nin tasfiye planını reddederek, diyalog yerine zora başvurulması halinde direneceklerini ilan etmişti.

Şengalliler, tasfiye planına karşı bugün büyük bir yürüyüş düzenledi. Kent merkezinde başlayan yürüyüşe tüm köy, belde ve ilçelerden katılım oldu.

Yürüyüşte, Kürtçe ve Arapça "Toprağımız, dağımız, silahımız kırmızı çizgimizdir", "İrademiz Kazımi'nin tehditlerinden büyüktür" ve "Silahımız onurumuzdur" yazılı pankartlar dikkat çekti.

"Yaşasın YBŞ-YJŞ'nin direnişi", "Asayiş, Asayiş, Asayiş" gibi sloganların atıldığı yürüyüş Yermuk'a kadar sürdü. Burada eylemciler adına yapılan açıklamada, bir kez daha, anlaşmaya karşı Şengallilerin kendi iradesini koruyacağı vurgulandı.

Bu arada, hükümetin tasfiyesini istediği Êzîdxan Asayişi'ne destek amacıyla, asayiş binası önüne süren oturma eylemi de 117. gününde devam ediyor.