29 Eylül 2024 Pazar

Şengal'den yeni Irak hükümetine Özerk Yönetim'i tanıma çağrısı

Şengal Demokratik Özerk Meclisi düzenlediği basın toplantısıyla, yeni Irak hükümetine Özerk Yönetim'i tanıma çağrısı yaptı, önerilerini açıkladı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, tüm kurumlarıyla birlikte gerçekleştirdiği toplantının ardından yeni Irak hükümetine ilişkin bir çağrı metni yayınladı.

Basın toplantısı düzenleyen Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Açıklama yapan Nayif Şemo, "Bölgemizde şiddetli bir savaş yaşanıyor. Bu savaşta en çok acı çekenler, hakim güçlerin zulmüne uğrayan, bugüne kadar haklarını kazanamayan kadın ve çocuklardır" dedi.

Toplantıda Irak hükümetine ilişkin değerlendirmeler de yaptıklarını belirten Şemo, "Irak uzun süredir siyasi, sosyal ve ekonomik krizin içinde. Yeni Irak hükümeti, halkın çıkarlarını göz önünde bulundurmalı, amacı demokratik ve birleşik bir Irak'ın kurulması olmalıdır" diye belirtti.

Irak Hükümetinin Şengal halkının istekleri ve özerkliğine saygı duyması ve anayasası çerçevesinde haklarını yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Şemo şöyle devam etti: "Biz Şengal Özerk Yönetimi olarak çabalayacağız ve mücadele edeceğiz. Demokratik bir Irak ve özerk bir Şengal temelinde, yeni hükümet ve Irak'taki tüm siyasi taraflarla müzakerelerimizi sürdüreceğiz."

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi yaptığı çağrıyı şu maddelerle özetledi:
🔹"Şengal, Irak'ın bir parçasıdır. Ancak öyle bir kültüre ve inanca sahip ki, her zaman katliamlara maruz kalmış ve korunmamıştır. Bu yüzden Demokratik Özerkliği, Şengal için temel çözüm olarak görüyoruz.
🔹Bağdat ile Hewlêr arasında 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan Şengal anlaşması derhal iptal edilmelidir. Artık Êzidi ve Şengal halkına sorulmadan Şengal'e yönelik hiçbir anlaşma yapılmamalı ve dayatılmamalıdır.
🔹Irak ve Şengal'in birliği ve istikrarı için, biz Şengal Özerk Yönetimi olarak Irak'ın yeni cumhurbaşkanı ve hükümetiyle müzakere etmeye ve demokratik bir çözüm temelinde ortaklığımızı geliştirmeye hazırız.
🔹 Irak Parlamentosu'ndan Êzidi halkının parlamentodaki temsilini artırmasını talep ediyoruz.
🔹Kutsal topraklarımız Şengal'e yönelik gerçekleştirilen ferman nedeniyle göçe mecbur bırakılan tüm Êzidi halkımıza geri dönme çağrısında bulunuyoruz.
🔹 Şengal'in Özerkliği için Avrupa'daki Êzidi topluluğumuz başta olmak üzere tüm dünyaya dağılmış tüm Êzidileri uluslararası alanda gerekli her şeyi yapmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.
🔹Türk devletinin özelde Şengal'e olmak üzere Irak'a yönelik hava saldırılarına karşı BM, ABD ve Irak'a hava sahasını kapatma çağrısında bulunuyoruz. 2014 fermanını soykırım olarak kabul eden devletler başta olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunu bu konuda özel bir tavır ve çaba göstermeye davet ediyoruz."